Zatiahnuté
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Použitie chemických zbraní v Sýrii? Politická samovražda, tvrdí OSN
Zdielať na

Použitie chemických zbraní v Sýrii? Politická samovražda, tvrdí OSN

BEJRÚT/DAMASK / Sýrski aktivisti vo štvrtok uviedli, že jednotky prezidenta Baššára al-Asada pokračujú vo vojenskej ofenzíve na povstalcami obsadených predmestiach východného Damasku, kde podľa opozície útok chemickými zbraňami zabil viac ako 100 osôb.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Vláda: Sú to absolútne nepodložené informácie

Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv so sídlom v Londýne uviedla, že o počte obetí štvrtkového útoku vo východnej Gúte nemá informácie.

Vláda obvinenia označila za "absolútne nepodložené". USA, Francúzsko a Británia žiadali, aby tímu expertov OSN, ktorí sú už v Sýrii, bol umožnený okamžitý prístup na miesta útoku.

Opozícia a aktivisti uviedli, že pri údajnom chemickom útoku vládnych síl zomrelo 136 až 1300 ľudí. Sýrsky režim prostredníctvom štátnej televízie informácie o takomto útoku odmietol.

Použitie chemických zbraní? Politická samovražda

Použitie chemických zbraní proti povstalcom v čase, keď inšpektori OSN pracujú v Sýrii, by bola "politická samovražda". Vo štvrtok to povedal vysokopostavený zdroj z prostredia sýrskych bezpečnostných síl.

Streda bola "prvým dňom práce misie OSN v krajine a použitie chemických zbraní v tomto čase by bola politická samovražda," uviedol zdroj pod podmienkou anonymity. Cieľom týchto obvinení je podľa neho len "podkopať prácu expertov a rozmútiť vody".

OSN vyšetruje použitie chemických zbraní

Inšpektori OSN pricestovali v nedeľu do Damasku s mandátom vyšetriť tri miesta údajného použitia chemických zbraní. OSN v stredu oznámila, že šéf tímu Aake Sellström začal rokovať so sýrskou vládou o možnom vyšetrení najnovšieho incidentu.

Sýrska opozícia obviňuje sily prezidenta Baššára al-Asada z chemického útoku, ktorý si v stredu vyžiadal údajne až do 1 300 obetí vrátane žien a detí. Sýrska vláda tieto tvrdenia rezolútne odmieta. 

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy