Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nástrahy cudziny. Na letisku, v meste ale aj pri čaji
Zdielať na

Nástrahy cudziny. Na letisku, v meste ale aj pri čaji

BRATISLAVA / To, koľko stojí dovolenka, závisí od destinácie, finančných prostriedkov, skúseností aj opatrnosti... V každom prípade sa platenie väčšinou nekončí zaplatením zájazdu. Aj keby bol all inclusive.

Na dennom poriadku sú totiž nielen krádeže v turistických centrách. Okrem zlodejov na nás striehnu aj obchodníci a rôzni "pomocníci". Spôsobov ako z nás vymámiť ďalšie peniaze je naozaj veľa. Od nosenia kufrov až po pozvanie na čaj.

V cudzine si to najviac odskáču tzv. zelenáči, na ktorých vidno, že do krajiny pricestovali prvýkrát. "Prileteli sme na Bali a hneď po prevzatí batožiny k nám pristúpili chlapi, ktorí boli oblečení ako zamestnanci letiska. Najprv sme si mysleli, že ide kontrolu batožiny. Keď sa jej zmocnili tak začali od nás pýtať peniaze," opisuje svoj zážitok z dovolenka Daniela.

Je len na vás, čo dovolíte

"Je to zase na tom človeku, či je ochotný sa s nimi hádať, ale niekdy to môže byť riskantné tak radšej ľudia zaplatia, pre nich je aj 5 dolárov veľký peniaz," hovorí Ivajlo Rasovský, riaditeľ cestovnej kancelárie.

Poslíkom, ktorý vám napríklad odnesú batožinu v hoteli je bežné dávať jeden dolár. Pri ťažších kufroch trochu viac. Stále však môžete túto službu odmietnuť.

Sú prepojení ...

Oveľa drahšie vás však pobyt v zahraničí vyjde, ak sa dáte nahovoriť na niečo čo je zadarmo. "Keď vám rikšer v Indii povie, že vás odvezie zadarmo do Tádžmahálu tak vás to bude stáť stovky dolárov lebo cestou sa ešte zastaví v obchodoch. A v tých obchodoch, keď sa zastaví tak tam za vami zamknú dvere a vy budete nútení kúpiť mramorovú vázičku alebo koberec, ktorý ešte je robený na stroji," opisuje Ľuboš Fellner, riaditeľ cestovnej kancelárie.

Ceny treba zjednávať vždy dopredu. V Indii alebo Číne nemusí dobre dopadnúť ani obyčajné pozvanie na čaj. "Vám dajú zadarmo čaj, vy si ho dáte a trošku vás prispia, priotrávia a oberú vás o všetky cennosti, čo máte," dodáva Fellner.

V Číne pozor na výmenu peňazí...

V Číne vás môžu napríklad oklamať pri zamieňaní peňazí, kedy vám dajú bieloruské peniaze, ktoré majú minimálnu hodnotu. Na Kube napríklad nepochodíte, ak vám v hotelovej izbe vykradnú trezor. Nie je to totiž možné, keďže je tam oficiálne nulová kriminalita.

V cudzine sa však nenájdu iba vynaliezaví vyjednávači. Niektorým chýba buď rozum alebo sú neznalí moderných technológií. Istý Hafif z Dubaja ukradol jednej cudzinke smartfón.

Zabudol však vypnúť aplikáciu, pri ktorej každá fotka urobená cez mobil je odoslaná na webové konto. Pôvodná majiteľka tak teraz pravidelne zverejňuje fotografie zlodeja ako sa fotí pred autom, s kamarátmi alebo na pláži.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy