Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Európu sužujú požiare. Najhoršia situácia na Mallorce
Zdielať na

Európu sužujú požiare. Najhoršia situácia na Mallorce

MALLORCA / Turistami obľúbený ostrov Mallorca zažíva momentálne najničivejší požiar za posledných 20 rokov. Od piatku, kedy začal horieť porast na západe ostrova neďaleko prístavu Andratx, už oheň spálil 1 800 hektárov lesa.

Oheň postupuje smerom k prírodnému parku Sierra de Tramontana, ktorý je na zozname UNESCO. Hasičom naviac nepraje počasie. Teploty sa blížia k 40-ke a fúka silný vietor.

Pre istotu však bolo vyprázdnených 24 domov a ekologický prázdninový tábor. Ohnivý živel sa podľa tamojších médií rozhorel v piatok popoludní v oblasti Sa Coma Calenta a je stále mimo kontroly.

Zasahujú desiatky hasičov

Podľa zahraničnej agentúry DPA v teple, dosahujúcom 40 stupňov Celzia bojuje s požiarom približne 240 hasičov, pracovníkov civilnej ochrany a príslušníkov jednotky vojenskej záchrannej služby. Nasadených je taktiež osem hasiacich lietadiel a sedem vrtuľníkov. Hasenie sťažuje silný vietor, ktorý podporuje rýchle šírenie ohňa.

Podľa miestnych úradov polícia už zadržala muža, ktorý mal spôsobiť požiar svojou nedbanlivosťou. Po niekoľkohodinovom výsluchu ho však opäť prepustili.

Na Rhodose a Kréte je oheň pod kontrolou

Obyvatelia gréckych ostrovov Rhodos a Kréta si môžu po niekoľkých dňoch oddýchnuť. Tamojším hasičom sa podarilo skrotiť rozsiahle lesné požiare, ktoré zničili najmenej 4 000 hektárov porastu.
 
Gréckym hasičom pomohlo najmä počasie. Podľa starostu Rhodosu momentálne panuje bezvetrie a za pomoci vrtuľníka a lietadiel zrejme oheň uhasia už popoludní. Pod kontrolu sa podarilo dostať aj požiar na juhu Kréty.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy