Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pozor kde si opekáte. Hrozí pokuta až 1 000 eur!
Zdielať na

Pozor kde si opekáte. Hrozí pokuta až 1 000 eur!

BRATISLAVA / Napriek udalostiam predošlých dní máme podľa štatistík oveľa menej požiarov ako po iné roky. Dôvody sú hneď dva. Jedným je to, že sme mali dlhú zimu. A druhým to, že príroda sa na pohromu práve pripravuje. Tvrdia to hydrometeorológovia.

Obdobie požiarov sa začína

Letné prázdniny, opekačka na čistinke. Hotová idylka týchto dní. No ak k tomu pridáme ešte extrémne horúčavy a sucho, je to najväčší postrach pre hasičov. "V prvom rade sa snažíme, aby bolo ohnisko zabezpečené. Nemalo by byť v okolí žiadne suché konáre ani listy. Mali by sme mať pri sebe aspoň 4 veľké dvojlitrové fľaše vody, aby sme to mohli potom zahasiť." T oto boli reakcie ľudí, ktorých sme stretli opekať si pri ohni.

Mnohí teda vedia, čo majú robiť. Aj škody aj počet požiarov sú podľa štatistík tento rok priaznivejšie. Podľa Petra Juroviča je naša radosť predčasná. "Keď teraz prídu tieto extrémne horúčavy a bude to trvať celý týždeň, tak naozaj to nebezpečenstvo požiarov je veľké a bude sa zvyšovať," povedal Jurčovič.

Za oheň na nesprávnom mieste hrozí vysoká pokuta

Preto by sme mali najmä my znížiť škody, ktoré hrozia, svojim prístupom. Pomôcť k tomu majú pokuty. Ministerstvo pôdohospodárstva totiž môže na podnet hydrometeorologického ústavu zakázať opekačky kdekoľvek a kedykoľvek. Minulý rok sa tak aj stalo.

"Vydanie takéhoto zákazu vždy závisí od vývoja situácie. V prípade ak už platí, tak za jeho porušenie hrozí pokuta až 1000 EUR," upresnila Zuzana Gulová z Ministerstva pôdohospodárstva SR. "Príslušné okresné riaditeľstvo môže fyzickej osobe udeliť pokutu až vo výške 331 €, ak táto osoba spáchala nejaký priestupok na úseku ochrany pred požiarmi," dodala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru SR, Silvia Jančovičová.

V Amerike po požiaroch hrozí pokuta 10 000 dolárov

Čiže ak napríklad vypaľovanie porastov bylín, kríkov, stromov alebo zakladanie ohňa tam, kde by hrozil požiar. Miliónové škody môže spôsobiť aj cigareta vyhodená z auta. U nás je za to pokuta 60 eur. No v Americkej Indiane minulý rok po obrovských požiaroch zvýšili túto pokutu na 10 tisíc dolárov, čiže približne 7500 eur.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy