Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Zle uhasili ohnisko, horel národný park
Zdielať na

Zle uhasili ohnisko, horel národný park

BREZNO / Desiatky hasičov zo štyroch okresov bojovali s rozsiahlym ohňom v národnom parku nad Jarabou pri Brezne. Stovky metrov rúbaniska zhoreli zo zatiaľ neznámej príčiny, no podľa našich informácií za všetko môže zrejme zle uhasené ohnisko. Pre stále hroziace nebezpečenstvo už úrady v Brezne vydali zákaz vstupu do lesa.

Natiahnutých 580 metrov hadíc

Požiar vznikol v národnom parku s tretím stupňom ochrany. Oheň sa šíril najmä koreňovým systémom. Nikdy tak nebolo jasné, kde sa nad zemou objavia nové ohniská. Horelo na rozlohe väčšej ako 1 500 metrov štvorcových.

"Viac ako dva dni bojovali hasiči, dobrovoľníci aj lesníci s ohňom v ťažko prístupnom teréne nad Breznom. Cisterny nepretržite jazdili do kopcov a vozili vodu. Hasiči dokonca vybudovali jazierkový systém na vodu a natiahli 580 metov hadíc," informuje hovorkyňa policajného zboru Petra Vašková.

Policajné hliadky v lese

V horúcom počasí hrozia stále nové požiare, breznianske úrady preto vydali zákaz vstupu do lesa. Turisti sa tak do národného parku v najbližších dňoch nedostanú. "Po zákaze, ktorý vydal lesný úrad v Brezne, budú policajti dozerať," dodáva Vašková.

policajné hliadky budú v lesoch nad Breznom nepretržite. Každého obrátia späť. Zle uhasené ohniská po nedisciplinovaných návštevníkoch môžu spôsobiť obrovské škody.

Hasiči majú doteraz  v živej pamäti požiar na Starých Horách spred dvoch rokov. 80 hektárov lesa, kde rástol zákonom chránený poniklec a hniezdil vzácny murárik, vtedy horelo viac ako týždeň. Škody presiahli 200 tisíc eur.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy