Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kozy na letiskách. Boj proti možným požiarom
Zdielať na

Kozy na letiskách. Boj proti možným požiarom

BRATISLAVA, LOS ANGELES / Pád juhokórejského dopravného lietadla stále vyšetruje americký letecký úrad. Okamžite sa vynorili aj otázky týkajúce sa bezpečnosti. A práve tie poukázali aj na kuriozitu, ktorú Američania postupne zavádzajú na niektorých letiskách. K bezpečnosti letísk prispievajú aj obyčajné rohaté kozy.

V USA začínajú nahrádzať drahé záhradnícke služby na letiskách kozy a ich pastieri. "Je to taký trend momentálne v Spojených štátoch amerických, že všetko je naturálne. Dajme tomu taká technika alebo traktor, ktorý kosí trávu stojí okolo 200 000 dolárov," hovorí zamestnanec newyorského letiska Marcel Gapa.

Kozy berú prácu ľuďom

Letisko v San Franciscu si minulý mesiac prenajalo 400 kôz. Štvornohé bylinožravce pod dohľadom pastiera spasú trávu, aby tak zabránili možným požiarom. "Stále viac ľudí je za ekológiu. Chcú prestať používať stroje a chemické hnojivá," hovorí pastier. "Nepáči sa mi to. Kvôli kozám ľudia teraz prichádzajú o prácu," myslí si Američanka. 

Farmárkse zvieratá by sa dali použiť aj na slovenských letiskách. Dôležité je ale to, čo reálne pri pristávacích dráhach naozaj rastie. Na obyčajnú trávu totiž obyčajné kozy príliš nejdú. To, čo Američania teraz považujú za výborný nápad, chovatielia rohatých zvierat poznajú už dávno.

Tak ako jeden z najobľúbenejších slovenských hercov Jozef Adamovič, ktorý im venoval v živote takmer všetko alebo pán Baláž, jeden zo zakladateľov chovateľov kôz. "Samozrejme nejde o trávu, ale skôr o kríky a úlety, ktoré sú z hľadiska požiaru určite nebezpečnejšie ako tráva," hovorí chovateľ kôz Vladimír Baláž. 

Bratislavské letisko používa kosačky

"Lebo ona všetky tieto nálety, všetky kriaky zoberie...," hovorí Jozef Adamovič. "Trávnaté plochy v okolí letiska udržiava letisko vlastnými silami. Kosením prostredníctvom rotačných kosačiek," uviedol hovorca bratislavského letiska Karol Farkašovský.

Význam kôz na amerických letiskách je oveľa väčší, než len na zabránenie šírenia požiarov pri nehodách lietadiel. Taktiež bezpečnostné zložky už nemusia stáť v pozore v prípade údržby kritických priestranstiev letiska.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy