Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Nový liek na leukémiu. Toto sú zázračné šedé tabletky
Zdielať na

Nový liek na leukémiu. Toto sú zázračné šedé tabletky

OHIO / Desiatkám pacientov s leukémiou v poslednom štádiu dávali lekári sotva niekoľko mesiacov života. Smrteľnú chorobu však zastavila nová experimentálna liečba.

Experimentálna liečba pomáha...

Dôchodcovi z amerického Ohia po diagnostikovaní leukémie oznámili, že mu zostáva už len šesť mesiacov života. Preto sa rozhodol podstúpiť túto experimentálnu liečbu. "Mal som byť mŕtvy pred desiatimi rokmi," hovorí Dennis Hickey.

Pred experimentálnou liečbou sa Dennis Hickey zmieroval s tým, že väčšinu svojich vnúčat neuvidí dospievať. Priebeh vážnej choroby však zvrátil nový liek.

Leukémia na ústupe

Šedé tabletky berie už desať rokov. Na experimentálnu liečbu pristúpil nielen on, ale 900 ďalších pacientov v poslednom štádiu leukémie. "U väčšiny pacientov leukémia ustúpila," lekár John Byrd.

Podľa lekárov, účinné látky v novom lieku pôsobia na rakovinové bunky ako vypínač. Je prekvapivé, že zaberajú aj v pokročilom štádiu choroby. "Cítim sa lepšie ako pred desiatimi rokmi," hovorí Dennis Hickey, ktorý sa napriek chorobe v júli dožije 73 rokov. V jeho rodine ide o naozaj úctyhodný vek. Ani jeden z jeho štyroch bratov sa totiž nedožil päťdesiatky.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy