Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ničivý požiar v Colorade. Evakuovali už 40-tisíc ľudí
Zdielať na

Ničivý požiar v Colorade. Evakuovali už 40-tisíc ľudí

COLORADO / S najničivejšími požiarmi v histórii bojuje americký štát Colorado. Ten najväčší v oblasti Black Forest zničil už 360 domov. Evakuovať museli približne 40-tisíc ľudí. Horí na troch miestach naraz. Ničivý živel už zabil dvoch ľudí.

Mnohí ľudia prišli pri požiari o všetko

V Colorade vyhlásili stav ohrozenia. Plamene, s ktorými bojujú miestni hasiči, spálili v priebehu niekoľkých dní desiatky kilometrov štvorcových lesného porastu. Oheň ohrozuje až až 13-tisíc domov. Mnohí ušli pred skazou v poslednej chvíli. "Rýchlo som zobrala svoje dve deti do bezpečia, psov sme dali známym do garáže, neviem, kedy sa vrátime domov," opísala situáciu jedna z obetí požiaru Jaenette Coynová.

V postihnutej oblasti nariadili evakuáciu tisícok ľudí. Mnohí z nich prišli o všetko, čo mali. V jednom zo zhorených domov sa našli telá dvoch obetí. Dvojica bývala v lese. Pred rýchlo sa šíriacim ohňom už nestačila utiecť.
"Všetko nasvedčuje tomu, že se chystali na odchod," povedal miestny šerif Terry Maketa.

Požiar pravdepodobne založil niekto úmyselne

Black Forest sa nachádza blízko kaňonu Waldo, kde zúril rozsiahly požiar už vlani. Na likvidácii ohňa sa teraz podieľajú štyri stovky hasičov. Nasadené boli aj hasičské lietadlá a vrtuľníky. Situáciu  komplikuje silný vietor a horúčavy. Oheň sa tak rýchlo šíri husto zalesneným územím. "Máme veľké sucho, čo prispieva k tomu, že sa nám nedarí plamene dostať pod kontrolu," dodal šerif.

Ničivý živel momentálne ohrozuje aj približne tisícku domov na predmestí Colorado Springs. Polícia tvrdí, že požiar bol zrejme založený úmyselne a pátra po údajných podpaľačoch.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy