Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO. Výbuch v chemickej továrni v USA!
Zdielať na

VIDEO. Výbuch v chemickej továrni v USA!

DONALDSONVILLE / Najmenej jeden robotník prišiel o život a sedem ďalších utrpelo v noci nadnes zranenia pri explózii v chemickej továrni v Louisiane. Ide už o druhý podobný výbuch v tomto americkom štáte v priebehu dvoch dní.

Zranenú sú vo vážnom stave

K najnovšej explózii došlo v závode spoločnosti CF Industries v meste Donaldsonville na juhu Louisiany. Podľa miestnej polície sú niektorí zo zranených vo vážnom stave. Incident však údajne neohrozil okolie továrne, keďže nevznikol požiar ani nebol zaznamenaný únik chemických látok.     

K výbuchu došlo počas prečerpávania dusíka z cisternového vozidla do tlakovej nádoby, ktorá pravdepodobne neuniesla záťaž, na akú bola stavaná a praskla. Vyšetrovatelia budú zisťovať, či k tomu neprispelo aj zanedbanie bezpečnostných predpisov. 

Továreň CF Industries v Donaldsonville vyrába dusík pre poľnohospodárske a priemyselné účely. V časti areálu zasiahnutej výbuchom vznikli veľké materiálne škody.

Už tretia explózia v krátkom čase

Len niekoľko kilometrov od nej vo štvrtok vybuchol iný chemický závod. Explózia v prevádzke firmy Williams Companies pri meste Geismar si vyžiadala dva životy a desiatky zranených. Firma sa zameriava na spracovanie zemného plynu a prevádzkovanie plynovodov. Následný rozsiahly požiar sa podarilo uhasiť. Tridsaťsedem ľudí previezli sanitky a vrtuľníky do oblastných nemocníc, ďalších 24 ľahšie zranených dopravil do nemocnice školský autobus. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vylúčil terorizmus.

Najhorší výbuch bol v Texase

Štrnásť ľudí zahynulo a ďalších asi 200 utrpelo zranenia pri mohutnom výbuchu v továrni na hnojivá v texaskom mestečku West, ku ktorému došlo 17. apríla tohoto roku. Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že pri výbuchu v továrni West Fertilizer explodoval dusičnan amónny. Federálne úrady zabezpečili prístrešie obyvateľom približne 70 domov, ktoré boli zničené alebo vážne poškodené.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy