Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Malí géniovia! Na univerzitu môžu ako trojroční
Zdielať na

Malí géniovia! Na univerzitu môžu ako trojroční

PRAHA / Univerzity sa rozhodli, že budú lanáriť študentov už vo veku, keď ani netušia, že raz by mohli byť študentmi. Novým trendom sa stávajú univerzitné škôlky. Slúžia nielen na vyvolanie záujmu detí o vedu, ale privítajú ich aj študentky mamičky. Tak nejako to funguje napríklad v susednom Česku. Otázne je, či sa to dostane aj k nám.

Vychovávajú si budúcich poslucháčov

V Čechách fungujú univerzitné materské školy od roku 2010. Levíčatá sú prvé. "Sú to deti zamestnancov škôl, alebo študentov. Sme úplne plní," hovorí riaditeľka MŠ Levíčatá Martina Hovorková. A technická univerzita si tu už vychováva budúcich fyzikov, chemikov.

Je to vidieť už na záhrade. Solárny panel a dynamo, točením klukov deti vyrábajú elektrinu, alebo sa dozvedajú o tom, akú silu môže mať voda. "Robíme rôzne pokusy, chemické aj fyzikálne," dodáva Hovorková.

Škôlkári nie, školáci áno

V priestoroch slovenských univerzít tak skoro detský dupot počuť nebudeme. "Takých nápadov alebo iniciácii je viacero. Hlavne sa to týka pedagogickej fakulty," hovorí rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta. Problém je však, že mnohé pracoviská a fakulty univerzity sú roztrúsené po celom meste.

No v budúcnosti po vystavaní vedeckého mestečka, je to reálne. "Kde by samozrejme mohli aj naši budúci učitelia praxovať," dodáva rektor. Škôlkárov teda na našich univerzitách nenájdete, no školáčikov už áno. Fakulty o ich priazeň bojujú naozaj rôznymi spôsobmi. "Aby toto povedomie vzniklo už v čo najútlejšom veku a aby sa vedeli pre svoje štúdium kvalifikovane rozhodnúť," informuje Pavel Čičák, dekan FIIT STU.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy