Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pápež František udelil požehnanie Urbi et Orbi len v taliančine
Zdielať na

Pápež František udelil požehnanie Urbi et Orbi len v taliančine

VATIKÁN / Pápež František v nedeľu odslúžil pred desiatkami tisíc veriacich na Svätopeterskom námestí svoju prvú veľkonočnú omšu v úrade hlavy katolíckej cirkvi. Bohoslužba je vrcholom veľkonočných osláv. Svet čakal tiež na tradičné posolstvo a požehnanie Urbi et Orbi, teda Mestu a svetu. To pápež na rozdiel od svojich predchodcov predniesol "len" v taliančine...

Požehnanie "len" v taliančine

Počas poludňajšej omše pápež nepredniesol žiadne kázanie, na veriacich sa obrátil až krátko popoludní. Z balkóna svätopeterskej baziliky predniesol veľkonočné posolstvo, ktoré jeho predchodcovia každoročne využívali ako príležitosť vyjadriť znepokojenie nad konfliktami a popriať mier celému svetu.

Pápež nezabudol spomenúť aj konflikt v Izraeli, Sýrii či okolo KĽDR, vyslovil sa aj proti ničeniu prírody. "Pokoj celému svetu, aj keď je rozdelený chamtivosťou tých, čo sa ženú za ľahkými ziskami," povedal. Zaznelo tiež požehnanie Mestu a svetu - avšak len po taliansky. Oproti svojim predchodcom nežehnal v iných jazykoch.

Odkaz na Twitteri

Veľkonočná nedeľa je pritom v kresťanskom kalendári sviatkom Zmŕtvychvstania Krista, kedy sa na základe biblického svedectva pripomína vzkriesenie ukrižovaného Ježiša Krista. Omša na slávnostne vyzdobenom priestranstve pred Chrámom sv. Petra začala po desiatej hodine SELČ.

Po jej skončení pápež František pozdravil hodnostárov a v jasajúcom dave sa prešiel na papamobile. S niektorými ľuďmi sa porozprával a požehnal niekoľkým malým deťom.

Nedeľa je tiež hlavným sviatkom cirkevného roka. Pápež v sobotu večer slúžil veľkonočné vigílie v Bazilike sv. Petra a v homílii počas nich vyzval veriacich, aby "vpustili vzkrieseného Ježiša do svojho života". Rovnaké posolstvo zopakoval vo svojom dnešnom odkaze na sociálnej sieti Twitter. "Aj keď si až doposiaľ bol vzdialený Bohu, sprav malý krôčik: on ťa prijme s otvorenou náručou".

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy