Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Bulharská vláda odchádza, premiér Borisov podal demisiu
Zdielať na

Bulharská vláda odchádza, premiér Borisov podal demisiu

SOFIA / Bulharská vláda na čele s premiérom Borisovom dnes doobeda podala demisiu. V prejave k poslancom bulharského parlamentu to oznámil predseda vlády.

Reakcia na masové demonštrácie

Odchod kabinetu je podľa médií reakciou na masové demonštrácie vyvolané vysokými cenami za odber elektrickej energie, ich terčom je i bulharská pobočka českej energetickej firmy ČEZ.

Do budovy parlamentu sa ráno dostavil celý kabinet. Poslanci mali pôvodne hlasovať o vládnych zmenách, ktoré Borisov začiatkom týždňa ohlásil v snahe upokojiť demonštrantov. Z funkcie ministra financií a vicepremiéra premiér už v pondelok odvolal Simeona Ďankova.

Štát potrebuje dávku dôvery

"Nechcem byť svedkom krvipreliatia v uliciach, nechcem prehliadať, ako budovu parlamentu ohradzujú ostnatým drôtom" povedal premiér poslancom. "Štát potrebuje novú dávku dôvery, o smerování vlády rozhoduje ľud," uviedol. Dodal, že z tohoto dôvodu sa vláda rozhodla odstúpiť.

Pozícia Borisovho kabinetu v posledných dňoch otriasla vlna demonštrácii, ktoré sa rozšírili do všetkých veľkých bulharských miest. Dnes sa podľa médií vo Varne pokusil o sebaupálenie mladý muž, už druhý od začiatku týždňa.

"Dostali sme moc od ľudí, teraz ju ľuďom vraciame," povedal Borisov v emotívnom prejave. "Za posledné štyri roky sme sa usilovali o to najlepšie pre našu krajinu, každá kvapka krvi je ale pre nás hanbou," povedal premiér. Neuviedol ale, či sa po odchode vlády zmení dátum parlamentných volieb, ktoré sa v Bulharsku majú uskutočniť 7. júla.

História sa opakuje

V Bulharsku sa opakuje krízová situácia z roku 1997, kedy musela vtedajšia socialistická vláda odstúpiť po vlne protestov vyvolaných bankovou krízou a hyperinfláciou. Borisov, bývalý telesný strážca niekdajšieho komunistického diktátora Todora Živkova, sa pokúsil podobnému scenáru vyhnúť, ale jeho skorší náskok v preferenciách pred opozičnými socialistami kvôli problému s cenou energie rýchlo zmizol.

Ešte v utorok Borisov pritom bojovne prehlasoval, že bude "bojovať až do konca". Tvrdil, že odchod vlády by sa za týchto okolností rovnal katastrofe. Bulharsko zvýšilo o 13 procent ceny elektriny už vlani v júli, ale domácnosti zmenu začali pociťovať až teraz, počas zvýšeného odberu v zimnom období. Borisovove utorkové rozhodnutie znížiť ceny za odber o osem percent mohlo podľa analytikov situáciu len krátkodobo upokojiť, ale situáciu s vysokou nezamestnanosťou a nízkými príjmami obyvateľov zmeniť nemohlo.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy