Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež odchádza. Zabíja ho rakovina, píšu Poliaci
Zdielať na

Pápež odchádza. Zabíja ho rakovina, píšu Poliaci

VATIKÁN/RÍM / Blesk z čistého neba - tak okomentoval rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. odstúpiť kardinál Angelo Sodano. Hlava katolíckej cirkvi oznámila, že 28. februára opustí Svätý stolec. Poliaci píšu, že za všetkým je rakovina! Podrobnosti priamo v Ríme zisťuje reportér Martin Krpač.

Je za tým choroba

Prečo odstupuje pápež z funkcie? Podľa denníka fakt.pl je za nečakaným rozhodnutím zlý zdravotný stav. Podľa poľského denníka jeho najbližší spolupracovníci neboli udalosťou až tak zaskočení. Pápež totiž tvrdí, že je "rovnako dôležitá sila ducha aj tela".

Údajne ide o viacero chorôb, ktoré neustupujú. Pápežovi Benedikt XVI. sa zhoršujú problémy s chôdzou, ktorá by mohla spôsobiť degeneráciu kĺbov. Podľa Polsat News pápež trpí rakovinou, ktorá sa rýchlo rozširuje. Hlava cirkvi však odmieta liečenie. Hovorí sa aj o problémoch so srdcom.

Ľudia stávkujú

V Ríme sa nachádza aj nás reportér Martin Krpač. Ten sa zhováral s viacerými Talianmi ako aj turistami, ktorí sú stále informáciou šokovaní. Napriek tomu, že chápu, že jeho zdravotný stav nie je najlepší, podľa niektorých boli niektorí jeho predchodcovia na tom aj horšie a preto vznikajú špekulácie. Medzi ľuďmi sa už hovorí o potenciálnom nástupcovi.

Dokonca budú na adeptov aj stávkovať. Údajne sú medzi kandidátmi aj dvaja muži tmavej pleti. Podľa svedectva nášho reportéra je záujem médií neutíchajúci. A objavujú sa aj rôzne konšpiračné teórie.

Rozlúčka deň pred

Pápež Benedikt XVI. dá veriacim posledné zbohom na audiencii na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 27. februára, deň predtým, ako oficiálne odstúpi zo svojej funkcie. V utorok o tom informoval hovorca Svätej stolice Federico Lombardi. "Posledná generálna audiencia sa uskutoční na námestí, keďže príde veľa ľudí," povedal Lombardi na tlačovom brífingu.

Posledná omša ako rozlúčka

Hovorca tiež uviedol, že pápežova tradičná omša na popolcovú stredu 13. februára bude jeho poslednou náboženskou ceremóniou vo funkcii hlavy katolíckej cirkvi.

Bohoslužba, ktorou si kresťania pripomenú začiatok pôstneho obdobia pred Veľkou nocou, sa uskutoční v Bazilike sv. Petra, aby sa tam vmestili veľké množstvá ľudí, ktorých príchod sa po oznámení rezignácie očakáva. Vo štvrtok sa navyše uskutoční stretnutie s predstaviteľmi cirkvi z Ríma, s ktorými bude hovoriť o svojich skúsenostiach počas reformného Druhého vatikánskeho koncilu v 60. rokoch.

Kto a čo príde po Benediktovi XVI. Slovensko naživo s Jánom Mečiarom, streda, 13.2., 22:30, PLUS

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy