Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
O Nobelovu cenu mieru bojuje aj Malala (15) z Pakistanu
Zdielať na

O Nobelovu cenu mieru bojuje aj Malala (15) z Pakistanu

Pakistanská školáčka postrelená ozbrojencami Talibanu a bieloruskí a ruskí politickí disidenti sú medzi osobami nominovanými na Nobelovu cenu mieru. Termín na predloženie nominácií vypršal v piatok a meno nového laureáta sa svet dozvie v októbri tohto roku. Mená nominantov sa taja až do poslednej chvíle, niektoré však napriek tomu preniknú na verejnosť.

Talibanci jej prestrelili hlavu

Pätnásťročná Malála Jusúfzajová sa stala symbolom odporu proti úsiliu Talibanu odstaviť dievčatá od vzdelávania. Extrémisti za to zaútočili na ňu v meste Mingora v provincii Svát, kde nastupovala do školského autobusu, a prestrelili jej hlavu.

Bojovala za práva dievčat

Detská aktivistka už ako 11-ročná bojovala v čase povstania Talibanu vo svojom blogu za práva dievčat na vzdelanie a zverejňovala zverstvá páchané Talibanom. "Cena pre Malálu by bola nielen v súlade s oceňovaním bojovníkov za ľudské práva a demokraciu, ale by tiež poukázala na deti a vzdelávanie v oblastiach konfliktov,” vyhlásil šéf Mierového výskumného inštitútu v Osle Kristian Berg Harpviken.

Medzi ďalšími nominovanými sú bieloruský aktivista Ales Bialiacki, ktorý je v súčasnosti vo väzení, a ruská aktivistka Ljudmila Alexejevová.

Nobelova cena mieru pre EÚ

Odmena vo výške 930 tisíc eur, medaila a diplom! Aj to je súčasť Nobelovej ceny za mier Európskej únii za to, že vyše šesť desaťročí prispieva k šíreniu mieru, demokracie a ľudských práv v Európe. Cena je nezákonná, je to absolútny škandál a snáď len obrovský vtip. Naopak, Európa získala ocenenie v tom najvhodnejšom čase a rozhodne si ho zaslúži! Takéto negatívne ale aj pozitívne reakcie rozpútala tohtoročná Nobelova cena za mier, ktorú získala EÚ. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy