Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Fico chce železničné prepojenie Paríž-Viedeň-Bratislava
Zdielať na

Fico chce železničné prepojenie Paríž-Viedeň-Bratislava

Z Bratislavy cez Viedeň až do Paríža sa možno v budúcnosti bude dať dostať vlakom priamym spojením. Premiér Robert Fico v pondelok počas oficiálnej návštevy Rakúska požiadal spolkového kancelára Wernera Faymanna, aby do veľkého európskeho železničného projektu prepojenia Viedne a Paríža bola zapojená aj Bratislava.

Mestá sú situované blízko seba

"Hovorím o projekte, ktorý je dlhodobý a ktorý by mohol byť financovaný z nástroja Connecting Europe Facility (CEF)," vysvetlil Fico. S rakúskym kancelárom v pondelok spolu hovorili aj o možnosti rýchlovlakového prepojenia na linke Viedeň-Bratislava-Budapešť.

Viedeň a Bratislava sú totiž podľa Fica pravdepodobne najbližšie postavené hlavné mestá v Európe. "Nemáme žiadne problémy na hraniciach, sme spolu v Európskej únii, máme spoločnú menu, musíme využiť tieto výhody," apeloval premiér.

S Faymannom sa preto dohodli na zorganizovaní špeciálneho ekonomického stretnutia, na ktorom by sa zúčastnili ministri oboch krajín a hovorili by spolu o viacerých projektoch, najmä však o projekte železničného prepojenia.

Odchod Grécka z eurozóny?

Premiér sa vyjadril počas návštevy aj k odchodu Grécka z eurozóny. "Ak majú krajiny pokračovať v nezodpovednej politike, ohrozujú nás všetkých. Možno budeme musieť hľadať krajné riešenia, ktoré na určitý čas môžu mať negatívny efekt na ekonomiky," dodal. Fico je zástancom názoru, že ak si krajina nevie urobiť poriadok vo verejných financiách, je radšej za odchod takého štátu z eurozóny.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy