Skoro jasno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
ROZHOVOR. Priateľ znásilnenej študentky: Všetkých nás svojou odvahou prebudila
Zdielať na

ROZHOVOR. Priateľ znásilnenej študentky: Všetkých nás svojou odvahou prebudila

Policajti a okoloidúci nechali Indku hromadne znásilnenú v polovici decembra desiatky minút ležať na ulici v indickej metropole Dillí. Násilníci ju tam nechali nahú spolu so zbitým a zraneným priateľom, ktorý poprvýkrát vylíčil podrobnosti k prípadu. Mladá študentka svojim zraneniam podľahla minulú sobotu.

Prípad hromadného znásilnenia 23-ročnej ženy vyvolal v minulých týždňoch v Dillí aj na ďalších miestach Indie rozsiahle protestné akcie a pritiahol pozornosť Indov i sveta k rozšířenému zneužívaniu žien v zemi.

Priateľ prehovoril

Priateľ znásilnenej v rozhovore pre televíznu stanicu Zee News povedal, že sa s priateľkou vracali z premietania filmu Pí a jeho život. Taxík nechytili, nastúpili preto do súkromného autobusu, v ktorom bola šestica násilníkov. Televízia totožnosť muža neodhalila a počas rozhovoru neukázala ani jeho tvár. Pretože má zlomenú nohu, sedel na vozíčku.

"Tvrdo som sa s tromi z nich bil. Rozdával som im tvrdé rany. Ale ďalší dvaja ma potom zasiahli železnou tyčou," popisoval hrôzostrašné zážitky zo 16. decembra.

Nikto im nepomohol

Jeho priateľka sa snažila privolať políciu mobilom, ale násilníci jej ho vzali. Po znásilnení vyhodili telá obidvoch obetí na ceste, to už jej partner mával na okoloidúcich. "Spomalili, pozreli sa na naše nahé telá a ušli," priblížil muž. Po desiatkach minút prišli tri policajné vozy, ale policajti sa vraj hádali, pod koho prípad patrí, zatiaľ čo obete žiadali o oblečenie a sanitku.

Muž povedal, že strávil štyri dni na policajnej stanici, aby pomáhal pri vyšetrovaní. V nemocnici mal tiež ešte navštíviť svoju priateľku. Oznámil jej, že útočníkov zatkli a sľúbil jej, že bude za ňu bojovať. "Všetkých nás svojou odvahou prebudila," vyhlásil.

Obyvatelia žiadajú zmeny

Indické médiá v posledných týždňoch podrobnejšie informujú tiež o ďalších prípadoch násilia na ženách. Vládnúca strana Indický národný kongres v piatok odvolala z funkce regionálneho politika, ktorý bol obvinený zo znásilnenia. Policajti ho zadržali vo štvrtok po tom, čo ho začal lynčovať dav v jednej z dedín v severovýchodnom štáte Ásám. Prípad naznačuje meniace se pomery v zemi po brutálnom útoku na študentku medicíny.

V Indii údajne dochádza k znásilneniu každých 20 minut a väčšina týchto činov zostáva nepotrestaných. Násilníci z decembrového prípadu už boli obžalovaní a hrozí im trest smrti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy