Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
SILVESTER 2012. Svet privítal rok 2013 takto
Zdielať na

SILVESTER 2012. Svet privítal rok 2013 takto

Milióny ľudí oslavovali v noci v Európe a Amerike vstup do roku 2013. Zatiaľ čo Berlín pre oslavujúcich pri Brandenburskej bráne prichystal okrem tradičného ohňostroja mohutnú hudobnú show, návštevníci Paríža sa na triede Champs-Elysées museli kvôli zákazu zábavnej pyrotechniky uspokojiť s omnoho skromnejšou atmosférou a súkromnými prípitkami šampanským.

V Berlíne zaspieval Neil Tennant z Pet Shop Boys

S polnocou zahalili nebo nad Berlínom mraky dymu z tisícov odpálených rakiet zábavnej pyrotechniky, zatiaľ čo z reproduktorov znel hlas speváka skupiny Pet Shop Boys Neila Tennanta. Organizátori osláv sa pokúsili získať svetový rekord výzvou viac než milióna účastníkov silvestrovskej zábavy, aby hromadne zatancovali v štýle Gangnam Style.

V Paríži sa ľudia zaobišli bez koncertov

Zima, silný vietor a dážď neodradili tisícky ľudí, aby zaplavili údajne najkrajšie miesto sveta, Champs-Elysées. Cudzincov prekvapilo už niekoľkoročné opakujúce sa pravidlo, že použitie zábavnej pyrotechniky je vo francúzskej metropole zakázané. Mesto neorganizovalo žiadny koncert či iný druh atrakcií. V uliciach mesta boli prítomné tisícky príslušníkov bezpečnostných síl v prilbách a s pripravenými štítmi pre prípad vypuknutia násilností.

Ohňostroj v Londýne odpálili z London Eye


V Londýne sa zišlo asi 250 000 osôb, aby si vychutnalo ohňostroj odpalovaný z povestného Londýnskeho oka, teda tamojšieho vyhliadkového kolotoča, ktorý je najväčším na svete.

Číňania investovali takmer 1 milión eur do pyrotechniky

Polnočnú zábavu na počesť príchodu nového rak si nenechali újsť ani Číňania. Ohňostroj, ktorého kúpa a inštalácia vyšla v prepočte na 1 milión eur, vzbudil nadšenie u desiatkach tisícoch obyvateľov Hongkongu.

Silvester spojený s výročím oslávili v Kórei

V KĽDR sa príchod Nového roka oslavoval súbežne so 102. výročím narodenia zakladateľa štátu Kim Ir-sena, ktorého vnuk Kim Čong-un teraz vládne v krajine.

New York odpočítaval rok 2013 na guli

Statisíce ľudí sa zhromaždili na slávnom newyorskom námestí Times Square, aby ako každý rok sledovali, ako sa dole spúšťa veľká, krištáľovými sklíčkami pokrytá guľa odpočítavajúca začiatok roku 2013. Táto tradícia sa datuje už od roku 1907.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy