Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vodič z českého rely. Príčinu nehody vidí v silnom vetre
Zdielať na

Vodič z českého rely. Príčinu nehody vidí v silnom vetre

Vodič auta smrti z rely v Uherskom Brode prehovoril. Skúsený pretekár a mimochodom aj úspešný právnik odmieta doterajšie špekulácie o technickej poruche. Brzdy boli podľa neho absolútne v poriadku. Pod tragédiu sa podľa jeho slov podpísal silný vietor, ktorý auto po zjazde z horizontu podfúkol. Nemohol vraj urobiť nič...

Možné je aj podfúknutie

"Mohlo prísť aj k podfúknutiu toho vozidla. Áno, je možná aj táto teória," komentoval dopravný konzultant Maroš Palesch. Niekoľko stupňové strmé klesanie alebo takzvaný horizont totiž mali spôsobiť, že auto sa vo vysokej rýchlosti odlepilo od zeme a tento úsek prakticky preletelo. Problém zrejme nastal, keď sa kolesá opäť dotkli vozovky na úseku, ktorý už stromy nechránia.

Vraj práve vtedy zadul silný vietor. Vozidlo okamžite prešlo do bočného šmyku a stalo sa neovládateľným. "Ich to zmietlo," povedala sestra dvoch zo štyroch obetí, 7- a 18-ročných sestier.

Skutočne zadul silný vietor?

Pretekárske vozidlá sú totiž prakticky celé "vykuchané", aby motor dosiahol čo najväčší výkon. Musí byť teda maximálne odľahčené. Otázne je, či existuje záznam onboard - inak povedané, čierna skrinka pretekárskych áut. Kamera umiestnená vnútri zaznamenáva celú jazdu aj pokyny navigátora, sediaceho hneď vedľa vodiča. Polícia ale zatiaľ o skúmaní takéhoto záznamu nehovorila.

Či bol náraz vetra dostatočne silný a či skutočne zadul v tej osudnej chvíli, sa bude dokazovať ťažko. Policajní technici majú pred sebou náročnú prácu. Možné je totiž aj to, že vodič stratil nad vozidlom kontrolu bez pomoci počasia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy