Polojasno
22°
Bratislava
Žiadne týranie, ale infekcia. Briti aj tak dieťa zobrali a predali
Zdielať na

Žiadne týranie, ale infekcia. Briti aj tak dieťa zobrali a predali

Príbehy rodín, ktoré prišli vo Veľkej Británii o svoje deti, zaujali celé Slovensko. Nikomu sa nechce veriť, aké absurdnosti tomu neraz predchádzali. Rodina, s ktorou sme sa naposledy stretli, chce naďalej zostať v anonymite, pretože sa boja. Ak by hovorili otvorene, možno by o svoje deti prišli už navždy.

"Ste mladá žena, máte krásnu budúcnosť pred sebou, ale nie s týmito deťmi." Tak presne tieto slová počula žena, matka dvoch malých chlapcov, pred dvoma rokmi. Povedala jej ich v nemocnici sociálna pracovníčka. Vtedy však ešte netušila, čo presne sa za touto vetou skrýva. Absurdnostiam okolo tohto prípadu sa dá veriť len ťažko. Potvrdili ich aj dve ženy, ktoré rodinu poznajú. Niektoré z udalostí zažili na vlastnej koži.

Absurdné a neuveriteľné

"Tie veci sú tak absurdné a neuveriteľné, že keby som tam ja ten mesiac nebola a nevidela to na vlastné oči, tak isto asi pochybujem," tvrdí Veronika, svedkyňa niektorých udalostí. Po prvých dňoch strávených s matkou zistila, že tento prípad sa zrejme úradom vymkol z rúk. "Dostala certifikát, aby mohla mať doma škôlku, to znamená, že má certifikát na staranie sa o všetky ostatné anglické deti okrem svojich vlastných. To je absurdné. Ten certifikát jej vlastne vydal práve ten istý sociálny servis, ktorý jej deti zobral," dodala Veronika.

Súd nechcel nikoho predvolať

Rodinná známa chcela vypovedať na súde, keďže sa dobre poznajú. Zalarmovala všetkých, čo matku poznali, aby ich pustili k slovu. Márne. "Nikoho nikdy nechceli jednoducho predvolať, aby sme povedali, aký je to človek, aký je to charakter, či si myslíme, že by bola schopná niečoho, alebo nebola," hovorí ďalšia svedkyňa udalostí Silvia.

O tomto všetkom by mali vedieť slovenské úrady. Ide predsa o Slovákov. Snažíme sa spojiť aj s centrom pre medzinárodno právnu ochranu detí s otázkami, či o tom vedeli a ak áno, aké kroky podnikli. Práve toto centrum má ako jediné právo zasiahnuť. 

Dôvod na odobratie si našli

Briti sa pri zabavovaní a následnom predaji neváhajú oprieť o falošné a nepodložené obvinenia. "Dvaja doktori sa tvárili, že je to v poriadku, infekcia, dávali antibiotiká, až v tretej nemocnici dieťa zobrali s tým, že to bude asi nejaké domáce týranie," tvrdí svedkyňa.

Ďalší dvaja lekári síce o dva dni neskôr potvrdili infekciu a nevideli žiadne zranenia. To už ale nikoho nezaujímalo, dôvod na odobratie dieťaťa už existoval. "Oni sa ešte opýtali, máte ešte druhé dieťa? Doneste aj to druhé dieťa a zobrali im obidve deti z nemocnice," dodáva.

Odvtedy sa s nimi matka môže stretávať len s povolením úradov. Deti dali náhradným rodičom pod rúškom zákonov na ochranu detí. Išlo o dvoch bielych chlapcov s modrými očami. Stihli si ich v nemocnici bez súhlasu matky nafotiť.

Sociálna služba si podľa svedkov dvoch slovenských chlapčekov vytipovala a odniesla preč. Keď matka protestovala, úradníci pohrozili, že ak niečo urobí, nikdy ich už neuvidí.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy