Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ako sa dostanú Slováci zo Sýrie? Aerolinky majú zákaz lietať do Európy
Zdielať na

Ako sa dostanú Slováci zo Sýrie? Aerolinky majú zákaz lietať do Európy

Slováci, ktorí sa chcú z nepokojnej Sýrie vrátiť domov, musia zvážiť iné možnosti. Sýrskym leteckým spoločnostiam totiž zakázali lietať do Európy. Je to súčasť sankcií, pre údajný projekt vývoja jadrovej zbrane. Naši ľudia tak budú musieť využiť iné spoločnosti, alebo odletieť zo susedných krajín.

V Sýrii máme podľa našej diplomacie 79 Slovákov. Spoločnosťou Syrian Araba Airlines sa však domov nedostanú. Od 24. júla nesmie lietať do Európy. "Jedna rodina sa chystá v auguste, nech sa obrátia na nás," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. Tí, čo opúšťajú Sýriu, sa na prepravu z Damasku veľmi nespoliehajú.

Zákaz je súčasťou sankcií

Väčšinou sa presúvajú do libanonského Bejrútu alebo jordánskeho Ammánu. Otvorené sú aj niektoré hraničné priechody do Turecka. Zákaz lietať do Európy je súčasťou sankcií v snahe zastaviť prílev nových zbraní do Sýrie. Zamerané sú nielen na obchodné lode, ale aj dopravné lietadlá.

Zahraničie dúfa, že tým oslabí Assadových vojakov. Naopak pomoc, ale rebelom poskytuje už od začiatku roka Amerika. Objavili sa informácie, že Barack Obama podpísal tajný výnos povoľujúci Američanom, aby pomáhali povstalcom.

Okrem zbraní rozdávajú jedlo

Mala to byť najmä CIA, rebelom však neposkytovala zbrane, ale nebojovú techniku, a to najmä vysielačky a navigačné systémy. Vyzbrojovaním povstalcov sa naopak netají Katar, Turecko a Saudská Arábia. Okrem zbraní prúdia do krajiny cez Turecko aj potraviny pre zdevastované mestá, ľuďom ich rozdávajú zástupcovia povstalcov.

"Cieľom našej misie je dozrieť na bezpečnosť a dostupnosť potravín. Všetci sme tu bratia a sestry," tvrdí zástupca povstalcov. V metropole Damask včera pokračovali boje a podľa opozídie Assadove jednotky zbili najmenej 35 neozbrojených civilistov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy