Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Policajná brutalita! Uniklo ďalšie video s mučením
Zdielať na

Policajná brutalita! Uniklo ďalšie video s mučením

Na internete sa objavilo ďalšie video, ktoré zachytáva policajnú brutalitu. Praktiky argentínskych strážcov poriadku pripomínali mučenie trestancov v irackej väznici Abú Ghrajb. Príslušníkov po zverejnení záznamu okamžite zatkli, ich identitu zatiaľ taja.

UPOZORNENIE: Obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

Dvaja muži s igelitovými vreckami na hlavách v obkolesení vysokých múrov a mužov v civilnom oblečení. Tvrdé policajné vypočúvanie však podľa nadriadených nemá nič spoločné s vyšetrovaním.

Mučitelia v putách

Päť policajtov po zverejnení videa skončilo v putách a nasledoval ich šiesty člen, ktorý záznam nakrúcal na mobilný telefón. "Títo príslušníci nereprezentujú naše hodnoty a my ich správanie nebudeme tolerovať za žiadnych okolností," povedal Eduardo Sylvester, minister bezpečnosti v argentínskej provincii Salta.

Väzňov bili a dusili

Dusenie, oblievanie vodou, bitie, zväzovanie rúk - to všetko zažili dvaja mladí muži, ktorých policajti vyzliekli až do spodnej bielizne. Na mučenie by zrejme nikto neprišiel, ktosi však záznam zverejnil na populárnom internetovom portále You Tube.

Mučenie sa podľa vyšetrovania odohralo v septembri, mučení muži boli vo väzbe, ale po incidente ich prepustili. Namiesto nich za mreže posadili tyranov. Teraz proti nim budú obete svedčiť. "Mučenie je bežnou praktikou, ktorú stále uplatňujú v mnohých detenčných centrách," upozornila Maria De Carmen Verúováz organizácie Correpi.

Argentína bojuje s brutalitou už dlhšie

V Argentíne sú na podobné incidenty ľudia veľmi citliví. Ale miera brutality polície je v krajine aj napriek tomu neuveriteľne vysoká. Takéto praktiky sú podľa ochrancov ľudských práv dôsledkom tvrdého vojenského diktátorského režimu z rokov 1976 až 1983, ktorý si vyžiadal najmenej 30 000 obetí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy