Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Británia, Rusko, Nemecko... Európu trápi veľká voda
Zdielať na

Británia, Rusko, Nemecko... Európu trápi veľká voda

Na 152 sa zvýšil počet obetí ničivých záplav, ktoré postihli Krasnodarský kraj na juhozápade Ruska. Do postihnutej oblasti už prišiel prezident Vladimir Putin. Poškodeným rodinám sľúbil finančnú pomoc. Nariadil tiež vyšetrovanie, či nedošlo k zabitiu z nedbanlivosti. Ale nielen Rusko je skúšané počasím. Silné búrky potrápili aj Nemecko a Britániu.

Najhoršia katastrofa

Najväčšiu spúšť zanechala prívalová vlna pri meste Krymsk. O život tu prišlo až 140 ľudí. V osudnú noc spadlo až 280 milimetrov zrážok, čo je bežne mesačný priemier. Mnoho ľudí si sťažovalo, že ich dopredu nikto nevaroval. "Prečo nám nič nepovedali? Všetci vedeli, že v Novorosisjku sú záplavy. Je to ich vina."

Úrady čiernomorského regiónu hovoria o najhoršej katastrofe za niekoľko storočí. Skaza postihla 12-tisíc obyvateľov, zničených bolo asi 4-tisíc domov. Miestni sú nespokojní s postupom záchranárov. Do postihnutej oblasti dorazil prezident Putin, ktorý si rozsah škôd pozrel z vrtuľníka. "Požiadal som šéfa vyšetrovateľov, aby zistil či došlo včas k varovaniu pred katastrofou, ako aj reakciou úradov na ňu."

Pripravení na evakuáciu

Poškodeným domácnostiam Putin prisľúbil finančnú kompenzáciu, každá z rodín by mala dostať 40-tisíc eur. Na 9. júla vyhlásil štátny smútok.

Zlé počasie trápi aj Nemecko a Britské ostrovy. Silné búrky zapríčinili smrť troch ľudí v regióne Sasko. Na severovýchode Anglicka zas zomrel cyklista pri páde na mokrej ceste. Tamojšie úrady vydali viac ako 200 varovaní pred záplavami.  

"Naraz som si všimla, že voda sa k nám blíži, vyskočili sme s deťmi zo stanu a utiekli,"  hovorí britská turistka. V grófstve Devon vládne kalamitný stav a stovky ľudí sa pripravujú na možnú evakuáciu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy