Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
VIDEO: Hromy, blesky, lejak, vetrisko. Panika na letnom festivale
Zdielať na

VIDEO: Hromy, blesky, lejak, vetrisko. Panika na letnom festivale

Na hudobnom festivale Rock for People v Hradci Králové vo štvrtok večer ožili nepríjemné spomienky na rok 2009 a slovenský festival Pohoda. Na ňom vtedy silná búrka zrútila zle upevnený stan. Tragédia si vtedy vyžiadala dva ľudské životy.

Vietor strhával stany, lámal stromy

V Hradci Králové sa vo štvrtok počas festivalu Rock for People zranilo niekoľko ľudí. Okolo deviatej hodiny večer totiž zasiahla oblasť mimoriadne silná búrka, ktorú sprevádzal prudký vietor. Ten bol taký silný, že nielen strhával stany divákov, ale tiež lámal stromy. Program festivalu preto prerušili a o dve hodiny pokračoval iba na krytých scénach. Kultová americká skupina Faith No More, na ktorú väčšina ľudí prišla, napokon nevystúpila.

Chaos, ľudia utekali rôznymi smermi

Pred búrkou varovali ešte počas dňa, keď pieklo slnko a bolo extrémne teplo, meteorológovia a tá vo večerných hodinách naozaj prišla. Počas koncertu britských The Kooks sa obloha rýchlo zatiahla tmavými mrakmi a zdvihol sa prudký vietor. Keď v diaľke udrel prvý blesk, väčšina divákov sa rozbehla. Utekali preč od pódia smerom do bunkrov pre lietadlá, kde boli menšie scény. Vypukol chaos a panika, pretože ľudia utekali rôznymi smermi.

Najmä preč z otvoreného priestranstva

Stánkari sa súčasne snažili zachrániť svoje stánky s občerstvením. Potom vypadla elektrina a vystúpenia prerušili. Dážď bičoval prívalmi vody festivalový areál asi hodinu. Oveľa horšie ale boli prudké poryvy vetra, ktoré lámali stromy a strhávali stany. Usporiadatelia vyzývali návštevníkov, aby zostali v bunkroch, alebo opustili areál. Starali sa predovšetkým o tom, aby neboli na otvorených priestranstvách.

Niekoľko zranených, aj zlomeniny

V areáli festivalu sa objavili sanitky. Okolo pol jedenástej večer tlačový hovorca podujatia oznámil, že zranenia utrpelo viacero ľudí. Podľa neho sa vyskytli aj zlomeniny. Presný počet zranených ale neuviedol. Situáciu v areáli komplikovali pováľané a popadané stromy, zrúcané bariéry, ktoré museli odstraňovať hasiči.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Červená_obloha_blesk

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy