Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pohodu neprežil mladý Piešťanec, ďalší bojujú o život
Zdielať na

Pohodu neprežil mladý Piešťanec, ďalší bojujú o život

Zúfalí a premočení návštevníci v húfoch opúšťali areál festivalu

Dvoch pacientov v ohrození života, ktorých hospitalizovali v trenčianskej nemocnici, previezli do nemocníc v Martine a v Žiline, kde ich majú operovať. Tretí zostal na ARO vo Fakultnej nemocnici Trenčín. Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Čižmáriková. 

"V trenčianskej nemocnici ošetrili ambulantne 37 ľudí, 16 ďalších leží na traumatológii," dodala. V Trenčíne je z pôvodných 15 ťažko zranených už iba osem, V Považskej Bystrici majú jedného ťažko zraneného a siedmich ľahko zranených. V Bojniciach je sedem prípadov s ťažkými zraneniami a jeden s ľahkými, v Piešťanoch jeden ľahko a jeden ťažko zranený.

V Topoľčanoch ošetrili tri ľahké zranenia, rovnako ako v Myjave. Osem zranení majú v Bánovciach nad Bebravou a päť v Partizánskom. V súčasnosti sú na mieste nehody pracovníci krízového intervenčného tímu a ďalší tam smerujú.

Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru Martina Korcha je momentálne "prvoradé vykonať všetky opatrenia, aby prebehla bezpečná evakuácia účastníkov festivalu". Na miesto mimoriadne dorazil i viceprezident Policajného zboru Stanislav Jankovič.

Pomôcť postihnutým účastníkom Pohody sa rozhodla Slovenská autobusová doprava Trenčín. Na festival vyslala všetky autobusy z prímestskej dopravy aj MHD. Tie majú odviesť návštevníkov z areálu.

TASR/Radovan Stoklasa/ilustračné

Organizátori spolu s mestom pre ľudí otvorili krízové centrum na Sihoti vedľa trenčianskeho futbalového štadióna, kde ľudia môžu mimoriadne nocovať.

joj.sk

Za tragédiou zrejme stojí nešťastný mix dažďa s vetriskom. Podľa Mária Gešvantnera z Agentúry Pohoda sa konštrukcia v aréne zrútila pravdepodobne následkom silného nárazového vetra. Festival sa uzatvára nielen pre nehodu, ale aj pre nepriaznivé predpovede počasia.

Podľa jedného z priamych účastníkov nešťastia, ešte pred strhnutím stanu organizátori upozorňovali na možnosť evakuácie pre nepriaznivé počasie. Mnohí zabávajúci sa ľudia však tieto informácie ignorovali, keďže sa "všetci veľmi dobre bavili a cítili."

Zrazu ale vietor strhol plachtu. "Všetko začalo padať, niektorí sa snažili dostať von, ale niektorí zostali ležať na zemi," dodal s tým, že bezprostredne po tom prišli na pomoc záchranári a hasiči, ktorým pomáhali aj niektorí z účastníkov.

"Počas koncertu skupiny A.M.O. z ničoho nič bolo počuť obrovský tresk a za sekundu sa zrútil celý stan, v ktorom bolo približne 500 ľudí a kapela, ktorá v tú chvíľu hrala. Ja som videl minimálne 15 privalených ľudí, ktorých skrvavených vyťahovali ďalší návštevníci festivalu. Ľudia si tam navzájom dávali prvú pomoc. Potom tam začali postupne prichádzať sanitky," povedal joj.sk očitý svedok nešťastia, vysokoškolák Braňo z Prešova.

V areáli letiska tesne po tragédii vládol chaos a beznádej. Ľudia predčasnému koncu festivalu nedokázali uveriť. Iba postupne sa od iných návštevníkov dozvedeli, k akej tragédii na Pohode došlo. Niektorí sa snažili na letisku prečkať zlé počasie, mnohí však doslova brali nohy na plecia a za prudkého lejaku vystresovaní balili stany.

Momentálne už tisícky návštevníkov hromadne opúšťa areál letiska. Na mieste sa však tvoria niekoľkokilometrové zápchy. Autá jazdia aj v protismere. Podľa zástupcu trenčianskej krajskej policajnej hovorkyne Pavla Kudličku sa polícia snaží situáciu riešiť a dopravu organizovať. V areáli však stále zostávajú nespočetné rady áut, ktoré sa nemôžu už niekoľko hodín ani pohnúť. Ľudia sú v nich doslova uväznení. Jednoduchšie je z letiska odísť peši.

TASR/Radovan Stoklasa

Ako povedal joj.sk hovorca festivalu Mário Gešvantner, areál sa vyprázdňuje len postupne. Je otázkou času, ako dlho to ešte potrvá. 

Situácia sa komplikuje už v celom Trenčíne, na železničnú stanicu prúdia tisíce ľudí ( festivalu sa zúčastnilo približne 30 tisíc návštevníkov ). Veľa z nich je premoknutých, uzimených a za sebou vlečie stany. 

Mimoriadny Expres Interface, ktorý mal dopraviť účastníkov letného festivalu Pohoda z Trenčína späť na trase do Košíc, vypravia pre tragickú udalosť a predčasné ukončenie podujatia namiesto nedele už dnes večer.

TV JOJ

Ako spresnila Jana Krajkovičová z neziskovej organizácie EHMK, z trenčianskej železničnej stanice odíde rýchlik o 22.00 h. Upozornila, že cestujúci sa môžu koncentrovať na stanici už od 21.00 h.

"Arénu, v ktorej došlo k nešťastiu, stavali organizátori festivalu Bažant Pohoda, O2 si na nej len zaplatila reklamný priestor. K celej situácii cítime nesmiernu ľútosť a pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť," uviedol hovorca O2 René Parák.

Tento týždeň je to už druhý prípad, kedy sa na koncerte zrútilo pódium. Vo štvrtok sa pre nehodu, pri ktorej zomreli dvaja ľudia, zrušil Madonnin koncert.

Zdielať na

Najčítanejšie správy