Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Konferencia sýrskych opozičných organizácii skončila bitkou
Zdielať na

Konferencia sýrskych opozičných organizácii skončila bitkou

V Káhire v noci z utorka na stredu skončila konferencia sýrskych opozičných organizácii, ktorých cieľom bolo vyjednať spoločný postup proti režimu prezidenta Bašara Assada.

Účastníci schválili dva nezáväzné dokumenty a podľa arabských médii potvrdili vážne rozpory, ktoré sýrsku opozíciu rozdeľujú. Stretnutie skončilo bitkou kvôli kurdskej otázke. 

Vylúčenie Assada z politiky

Prvé zo schválených dokumentov obsahujú všeobecné smernice, ktorými by sa malo riadiť prechodné obdobie, druhé zásady, pre politické usporiadanie demokratickej Sýrie po Assadovom páde. Delegáti podporili fungovanie povstaleckej sýrskej armády, rozpustenie vládnej Socialistickej strany arabskej obrody a vylúčenie prezidenta Assada z budúceho politického života krajiny.  

Na vytvorenie jednotného orgánu zastrešujúceho celú opozíciu sa ale 250 účstníkov konferencie nedohodlo. Nezhodli sa ani na tom, či majú požiadať o zahraničný vojenský zásah. Nezhody panovali aj v otázke náboženstva a jeho role v budúcom sýrskom usporiadaní. Stretnutie v luxusnom egyptskom hoteli, ktoré prebiehalo pod záštitou Ligy arabských štátov, nakoniec vyústilo vo fyzickú potýčku, ktorú vyvolal spor o osude sýrskych Kurdov. Keď delegáti odmietli uznať autonómne práva Kurdov, ich delegáti sa rozhodli opustiť stretnutie. Pritom došlo k bitke, pri ktorej podľa očitých svedkov lietal vzduchom nábytok a došlo aj na pästné súboje.

Priebeh bude rozčarovaním

Pokoj nakoniec musela urobiť hotelová ochranka. Podľa agentúry Reuters bude priebeh konferencie rozčarovaním pre západné štáty, ktoré sýrsku opozíciu podporujú. Šestnásť mesiacov po začiatku povstania proti Assadovi nedokázala opozícia prekonať náboženské a etnické spory, čo skomplikuje jej medzinárodné uznanie, napísala agentúra.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy