Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Zemetrasenie v Číne si vyžiadalo dvoch mŕtvych
Zdielať na

Zemetrasenie v Číne si vyžiadalo dvoch mŕtvych

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a stovka ďalších utrpela zranenia pri zemetrasení v juhozápadnej Číne. Informovala o tom štátna agentúra Nová Čína. Zemetrasenie zasiahlo v nedeľu dopoludnia stredoeurópskeho času horské oblasti na hraniciach provincií S´-čchuan a Jün-nan.

5,5 stupňa Richterovej stupnice

Podľa americkej geologickej služby (USGS) mali otrasy silu 5,5 stupňa Richterovej stupnice a vychádzali z hĺbky 9,3 kilometra. 

Čínske úrady silu otrasov stanovily na 5,7 stupňa. Zahraničné agentúry informovali, že v postihnutých oblastiacg sa zrútilo množstvo domov a záchranári do miest posielajú stany, prikrývky a šatstvo.

Najhoršie zemetrasenie malo 90 tisíc obetí

Minulý rok v marci zemetrasenie o sile 5,8 stupňa zabilo v provincii Jün-nan 25 ľudí a poškodilo tisíce domov. Oblasť sa nachádza asi 2 340 kilometrov juhozápadne od Pekingu. Najhoršie zemetrasenie za niekoľko posledných rokov sa v Číne odohralo v máji 2008. Otrasy pôdy o sile 7,9 stupňa Richterovej stupnice po sebe nechali takmer 90 000 mŕtvych alebo nezvestných. Dejiskom tejto katastrofy bola provincia S'-čchuan.

Zemetrasenie vo Vernári

Na prelome mája a júna (v noci z 31.mája na 1. júna) sa triasla zem pri slovenskej obci Vernár. K zemetraseniu došlo 25 minút pred polnocou. "Podľa predbežných informácií bolo lokálne magnitúdo zemetrasenia 2,7," priblížila Miriam Kristeková, vedúca Oddelenia seizmológie Geofyzikálneho ústavu SAV. Ďalšie slabšie otrasy s magnitúdom 2,1 sa zaznamenali krátko pred šiestou hodinou ráno.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy