Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zemetrasenie pri obci Vernár! Hľadajú svedkov
Zdielať na

Zemetrasenie pri obci Vernár! Hľadajú svedkov

Počas noci zo štvrtka na piatok sa pri slovenskej obci Vernár triasla zem. Ďalšie otrasy sa v tejto oblasti zaznamenali aj v piatok ráno.

Pod Tatrami sa v noci nadnes a ráno triasla zem. Seizmické stanice zaznameli zemetrasenie neďaleko obce Vernár v popradskom okrese.

Iba slabé otrasy

K zemetraseniu došlo 25 minút pred polnocou. "Podľa predbežných informácií bolo lokálne magnitúdo zemetrasenia 2,7," priblížila Miriam Kristeková, vedúca Oddelenia seizmológie Geofyzikálneho ústavu SAV. Ďalšie slabšie otrasy s magnitúdom 2,1 sa zaznamenali krátko pred šiestou hodinou ráno.

Zemetrasenie malo epicentrum približne 2 až 4kilometre smerom na juh od obce Vernár, priblížil Peter Moczo z Geofyzikálneho ústavu SAV. Ako povedal, hlásenia o pozorovaní zemetrasenia od obyvateľov prišli aj z Popradu. Podľa Moczoa mali väčšiu šancu cítiť otrasy ľudia v bytovkách na vyšších poschodiach. Za príčinu zemetrasenia označil lokalitu, ktorá leží na tektonickom tzv. vikartovskom zlome a ten sa tiahne z východu na západ.

Hľadajú svedkov

Geofyzikálny ústav SAV v Bratislave vyzýva všetkých obyvateľov, ktorí pocítili zemetrasenia, aby vyplnili makroseizmický dotazník dostupný na stránke www.zemetrasenia.sk alebo sa ohlásili na telefónnom čísle 02/54775280 v pracovných dňoch medzi 8.30 a 16.30, prípadne na adresu Geofyzikálny ústav SAV, Dúbravská cesta 9, 845 28 Bratislava.

"Všetky informácie o zemetrasení sú veľmi dôležité pre skúmanie seizmickej aktivity a účinkov zemetrasení na Slovensku," poukázala Kristeková.

Zemetrasenie pocítili miestni obyvatelia

Ako na našej facebookej stránke noviny.sk napísala jedna z našich čitateliek, krátko pred polnocou sa rozštekali psy v celej dedine a následne bolo počuť veľkú ranu ako pri odpale v kameňolome. "Celý dom sa rozkmital na pár sekúnd ako keby priamo do domu nabúrala dodávka," priblížila svoje pocity čitateľka Viktória.

Podľa ďalšej čitateľky Zuzany, otrasy bolo cítiť aj v obci Švábovce neďaleko Popradu. "Najprv sme si mysleli, že niekde blízko spadlo lietadlo, chvelo sa to riadne, boli sme v šoku, nevedeli sme, čo sa deje," povedala.

 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

zemetrasenia.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy