Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
V Čechách povolili eutanáziu! Dotkne sa to aj nás?
Zdielať na

V Čechách povolili eutanáziu! Dotkne sa to aj nás?

Už je to desať rokov od chvíle, keď Holandsko ako prvá krajina na svete legalizovalo eutanáziu. Umožniť ťažko chorému pacientovi s pomocu lekára zomrieť sa odvtedy rozhodlo iba pár krajín. Viaceré štáty umožňujú ľuďom rozhodnúť o svojej smrti, avšak bez zásahu lekára a iba v prípade dlhodobého bezvedomia. Takéto rozhodnutie je navyše potrebné urobiť vopred.

Aktívna aj pasívna

Pasívna eutanázia znamená umožniť človeku umrieť či inak povedané, umelo nepredlžovať život. Avšak jedine tým, že sa preruší liečba alebo pacienta nenapoja na prístroje. Smrť musí nastať bez zásahu lekára. Okrem Holandska, Belgicka, Luxemburska, Švajčiarska a Oregonu v USA, by totiž všade inde bola asistovaná eutanázia považovaná za trestný čin.

Zákon schválený v Česku je však len čisto formálnou zmenou. Podľa Dohovoru o ľudských právach a biomedicíne, majú v podstate rovnaké právo na pasívnu eutanáziu aj Slováci. Dohovor platí už viac ako desať rokov vo všetkých krajinách Európskej únie.

Ako je to u nás?

A na to má podľa dohovoru právo každý. Rovnako ako v Česku, tak môžete aj u nás už vopred rozhodnúť o tom, že si v prípade hlbokého bezvedomia neželáte umelo udržiavať pri živote. Vopred vyslovené prianie musí mať písomnú formu overenú notárom. Obnovuje sa vždy po piatich rokoch.

Rozhodnutie však treba dobre zvážiť a o prípadnej zmene názoru ihneď informovať aj blízkych. K aktívnej eutanázii, keď lekár pacienta na jeho žiadosť usmrtí, však máme na Slovensku veľmi ďaleko.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy