Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zomrel doktor smrť Jack Kevorkian (†83)
Zdielať na

Zomrel doktor smrť Jack Kevorkian (†83)

Známy propagátor eutanázie Jack Kevorkian, známy aj ako Doktor Smrť zomrel na následky choroby v Detroite.

Patológ, ktorý sa snažil o legalizáciu eutanázie, bol dlho kvôli pomoci pri samovraždách väznený. V roku 2007 bol prepustený z väzenia v Michigane, kde si odsedel osem rokov.

Kevorkianova životná filozofia bola aj sfilmovaná. Pozrite si trailer k filmu Doktor Smrť, v ktorom hral hlavnú úlohu Al Pacino.

Kevorkian bol pred mesiacom hospitalizovaný v michiganskej nemocnici pre zápal pľúc a problémy s ladvinami. Jeho právnik Maver Morganroth povedal, že mu púšťali obľúbenú klasickú hudbu od Johana Sebastiana Bacha.Zosnulý patológ je zrejme najnznámejšou osobou, ktorá bola spojovaná s eutanáziou. V 90-tych rokoch umožnil viac ako stovke ľudí spáchať samovraždu.

Pri prepúšťaní z väzenia musel prisľúbiť, že už nikomu nebude pomáhať zomrieť. Kevorkian si dal podmienku, že ďalej bude propagovať eutanáziu prostredníctvom článkov a prednášok.

"Umieranie nie je zločin"

Tak znie najznámejší výrok "Doktora Smrť".  Smrť bola pre Kevorkiana celoživotná téma. Jeho rodičia prchali pred genocídou z Arménska. Počas štúdia na Michiganskej univerzite si vybral špecializáciu patológiu. Už počas stáže v nemocnici si uvedomil, že eutanázia za asistencie lekára a samovražda sú eticky správne.

Smrť na inzerát 

V roku 1987, keď navštívil Amsterdam, kde sa eutanázia už niekoľko rokov tolerovala, začal cez inzeráty v tlači ponúkať  „poradenstvo v smrti“. Túto bezplatnú službu Kevorkian poskytol v rokoch 1990 až 1998 približne 130 ľuďom.

Jack Kevorkian, Doktor Smrť

isifa

Najčítanejšie správy