Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nemecký súd de facto zlegálnil eutanáziu
Zdielať na
Zahraničie

Nemecký súd de facto zlegálnil eutanáziu

Zdroj: Flickr

Najvyšší súd zrušil odsúdenie právnika za radu odpojiť chorú ženu od prístrojov

Ide o prelomové rozhodnutie a podľa niektorých expertov znamená de facto legalizáciu eutanázie v istej forme.

Prípad sa týka 71-ročnej Eriky Küllmerovej, ktorá sa ocitla vo vegetatívnom stave po tom, ako v októbri 2002 utrpela krvácanie do mozgu. Následne ju previezli do opatrovateľského zariadenia, kde ju napojili na dýchacie prístroje.

Napriek tomu, že Küllmerová ešte predtým vyjadrila svoju vôľu, aby ju v podobných prípadoch neudržiavali umelým spôsobom pri živote, ošetrovatelia ju odmietali odpojiť od vyživovacích zariadení. Právny zástupca Küllmerovcov rodine poradil, aby tak urobili aj proti vôli opatrovateľského domu.

Vykonávateľom eutanázie sa napokon stala dcéra 71-ročnej pacientky, ktorá svoju matku odpojila od dýchacej trubice tým, že ju s pomocou nožníc odstrihla. Küllmerová o dva dni neskôr zomrela, podľa pitevnej správy "prirodzeným spôsobom".

Miestny súd síce Küllmerovej dcéru oslobodil spod obžaloby vraždy vlastnej matky, čo zdôvodnil tým, že konala na základe "nesprávnej" rady svojho právneho zástupcu Wolfganga Putza. Tomu súd vymeral deväťmesačný podmienečný trest odňatia slobody. Najvyšší súd však teraz rozhodol, že Putz postupoval legálnym spôsobom, pretože žena ešte predtým vyjadrila svoju vôľu, aby ju neudržiavali pri živote.

Otázka eutanázie je v Nemecku zvlášť citlivá. Dôvodom je fakt, že tamojší nacisti počas druhej svetovej vojny výrazom "eutanázia" cynicky označovali program masového vyhladzovania vlastných obyvateľov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy