Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Fresky svätcov v kostole sa zázračne rozžiarili!
Zdielať na

Fresky svätcov v kostole sa zázračne rozžiarili!

V pravoslávnom kostole v macedónskom hlavnom meste Skopje sa zišli stovky ľudí za údajným zázrakom. Prilákal ich miestny kňaz a hŕstka veriacich, ktorým sa vraj pred očami zmenili farby na starých ikonách. Zlatá a červená na obrazoch svätcov sa podľa ich slov doslova rozžiarili.

"Nejakú chvíľu sme tam stáli a môžem dosvedčiť, že sa farby zmenili. Je to veľmi divné. Ako zázrak," povedal pre agentúru Reuters Nikola Ristevski v kostole svätého Dimitrija. 

Žiaria ako osvietené

Kostol je ikonami, teda obrazmi so života svätcov, povestný. Niektoré z nich pochádzajú už zo 17. storočia. Pôsobením času a dymu zo sviec však ikony väčšinou sčernali. O to viac na nich teraz vyniká vyjasnená farba.

Podľa internetových stránok kostola macedónskej pravoslávnej cirkvi, začalo k zmenám dochádzať už v nedeľu. Svedkovia uviedli, že sa farby na ikonách rozžiarili ako keby boli zrazu osvietené. Najprv bledé svätožiary a červené linky anjelských krídel, sú teraz jasné.

Je to dar od Boha

"Ľudia sem prichádzajú, aby sa o tom presvedčili. Len keď to vidia na vlastné oči, veria. To, čo sa tu deje, je veľký dar od Boha," uviedol Momcilo Tufajanakis, jeden z návštevníkov. Jav v kostole, ktorý bol postavený v roku 1727, zatiaľ nemá podľa agentúry Reuters jasné vysvetlenie.

Isté však je, že nešlo o zámernú kampaň kostola pred veľkonočnými sviatkami. Pravoslávna Veľká Noc totiž tento rok pripadá až na 15. apríla. Oslavuje sa teda o týždeň neskôr, než v západných kresťanských krajinách.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy