Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Belgicko smúti, vo vzduchu stále visia otázniky
Zdielať na

Belgicko smúti, vo vzduchu stále visia otázniky

Havária autobusu s belgickými žiakmi vo Švajčiarsku je stále pre vyšetrovateľov veľkou neznámou. Príčina tragédie sa stále nevyšetrila. Presnejšie, vyšetrovatelia začali postupne vylučovať rôzne alternatívy od chyby vodiča, cez zdravotné problémy až po technickú chybu. Telá obetí postupne prevážajú letecky do vlasti. Smútočná ceremónia sa začala o siedmej ráno na letisku v Sione.

Pozostatky už previezli

Biele rakvy detí a hnedé rakvy dospelých naložili do vojenského lietadla vždy štyria policajti. Celkovo odvážali pozostatky obetí dva vojenské špeciály. Krástko po ôsmej hodine už boli všetky rakvy na palube a smerovali do Belgicka. Práve tam panuje dnes štátny smútok. Rovnako visia vlajky na pol žrde aj Holandsku, odkiaľ pochádza 6 z 22 dvoch detských obetí.

Švajčiarske úrady mali veľké problémy s identifikáciou tiel. V niektorých prípadoch sa podarilo identitu určiť až po testoch DNA. Zdravotný stav sa nezlepšil ani u troch detí, ktoré stále ležia v kóme. Zvyšné zranené deti sa postupne vracajú do Belgicka. Osem z nich už odletelo domov včera neskoro večer, alebo si ich rodičia odviezli autom.

Čo bolo príčinou tragédie?

Polícia sa pri vyšetrovaní bude musieť spoliehať na rekonštrukciu. Špekulácie médií o tom, že šofér krátko pred haváriou svoju pozornosť sústredil na výmenu dvd nosiča polícia nekomentuje. Ich cieľom je získať čo najviac informácií od detí.

Hodinu predpoludním si obete tragédie uctili v Belgicku tichom. Rozlúčiť sa a vzdať obetiam úctu chce aj viac ako 2500 ľudí, ktorý sa zúčastia smútočnej omše. Už od včera je možné sa podpísať do kondolenčnej knihy, ktorá sa nachádza v kostole Sv. Jozefa v Lommel, ktorý sa nachádza v blízkosti školy, ktorú deti navštevovali.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy