Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Tornádo zabilo minimálne 13 ľudí
Zdielať na

Tornádo zabilo minimálne 13 ľudí

Najmenej 13 mŕtvych a obrovské materiálne škody. To je aktuálna bilancia po ničivých tornádach, ktoré sa prehnali stredo-západom Spojených štátov. Mnohí ľudia prišli o všetko.

Selina Smithová práve odviedla syna do školy a vracala sa domov. Zrazu jej do cesty začal vietor fúkať trosky domov.  "Spomalila som auto a zrazu som zbadala, ako na mňa padá strom.  Bol obrovský, veď aj záchranári sa s ním trápili celý deň! Už som sa zmierila so smrťou. Bola som bezmocná," hovorí Selina Smithová.

Z rodinných domov - hŕba trosiek!

Mladú matku rozčúlilo rozhodnutie školy nezrušiť vyučovanie. Podľa nej cesta v takomto počasí ohrozovala deti aj rodičov. Mnohí si však nepomohli ani doma. Z viacerých rodinných domov zostala len hŕba trosiek. O život prišlo minimálne 13 ľudí. "Prišlo to tak rýchlo, že svokra už nestihla ujsť. Bola to najlepšia svokra na svete," smúti za stratou blízkej osoby Ellen Icemanová.

Tornádo mnohých prekvapilo

Živel pustošil hlavne v štátoch, Illinois, Kansas, Tennessee, Missouri a Kentucky. "Robil som si kávu. Zrazu som počul ranu ako z dela a v kuchyni vyvalilo okná. Kričal som na ženu – ľahni si na zem! A ona mi len odvetila, že už leží, " hovorí muž, ktorý útok tornáda prežil.

Najpostihnutejším je mesto Harrisburg, kde zahynulo minimálne desať ľudí a väčšinu domov zrovnalo so zemou. V sutinách záchranári stále pátrajú po živých. Vír strhol aj stĺpy s elektrickým vedením. Podľa meteorológov sa počasie v najbližších dňoch nezlepší.  

Tornádo zabilo minimálne 13 ľudí

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy