Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Na Liptov prevážali Airbus. Manévre si vyžiadali obmedzenia na cestách
Zdielať na

VIDEO: Na Liptov prevážali Airbus. Manévre si vyžiadali obmedzenia na cestách

ŽILINA / Stretnúť lietadlo na ceste, to sa nestáva často. Takúto možnosť mali v pondelok večer ľudia v žilinskom kraji. Cez Makov, Bytču a Žilinu sa presúval nadrozmerný náklad, ktorý prevážal rozobraté lietadlo.

Príprava na prevoz Airbusu trvala takmer štyri mesiace. V Ostrave lietadlo rozobrali, v celku zostal iba jeho trup. Krídla, chvostové plochy a podvozky naložili na dve ďalšie samostatné jazdné súpravy. "Museli sme urobiť statické posudky mostov, kvôli tomu, že súprava mala 79,7 tony," uviedol majiteľ lietadla Cyril Fogaš. 

Z Ostravy s lietadlom vyrazili v nedeľu popoludní a práve v Čechách to vyzeralo na problémy. "Hrozilo, že nás nepustia, pretože hrozila poľadovica," uviedol šofér prepravnej firmy Lukáš Ubry. 

Našťastie sa počasie umúdrilo, Na Slovensko do obce Makov dorazilo lietadlo krátko pred pol ôsmou večer. Ľudia si toto nezvyčajné divadlo prišli pozrieť. "Preprava nadrozmerného nákladu si vyžiadala zastavenie premávky na nevyhnutne potrebný čas medzi Makovom a Bytčou," uviedla hovorkyňa žilinských krajských policajtov Jana Balogová. 

"Počasie nám praje. To je asi alfa omega. Ale mali sme so sebou sypače," uviedol technik prepravy, Daniel Novotný. 

Do Žiliny dorazilo lietadlo krátko pred pol jedenástou večer. Cez najväčšiu križovatku prešli bez akýchkoľvek problémov, netrvalo im to ani päť minút. "Táto súprava prechádzala viacero kritických miest, v Žiline popod trolejové vedenie ktoré sa muselo vypnúť," dodal majiteľ lietadla. 

Najkritickejšie miesto mali ale ešte len pred sebou. Lietadlo muselo prejsť popod nízky most pred Liptovským Mikulášom. "Bola tam rezerva na výšku len jeden centimeter," dodal majiteľ lietadla. Ešte pred štyrmi rokmi bolo lietadlo, v prevádzke. "Doviezli olympijský oheň do Soči," dodal majiteľ lietadla. 

Súvisiace články