Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Diaľničný obchvat je sprejazdnený. Použili kanadský spôsob
Zdielať na

Diaľničný obchvat je sprejazdnený. Použili kanadský spôsob

ŽILINA / Diaľničný obchvat v Žiline medzi Strážovom a Brodnom, je už sprejazdnený. Jeho význam pocítia najmä motoristi, ktorí pôjdu smerom na Kysuce. Ušetria čas, pretože nebudú musieť prechádzať mestom, ako doteraz.

Úsek s dĺžkou viac ako štyri kilometre má svoje špecifiká. Začínajú dlhou estakádou. Vedie ponad Hričovskú priehradu, železničnú trať a rybník. Väčšina z jej 57mich pilierov vychádza z rieky Váh. Keďže je tento most nad vodou, počas mrazov hrozí zvýšené riziko tvorby poľadovice.

"Preto je celý systém kvalitnými meteohláskami, ktoré definujú zmeny teplôt a okamžite varujú operátorov," uviedol Peter Schmidt z NDS. Je tu koridor vtáctva, Pri výstavbe sa radili sa aj s ochrancami prírody. Tí najprv žiadali. aby bola cesta z obidvoch strán uzavretá zábranami. Stavbári však chceli pre vodičov zachovať pekný výhľad. Zvolili teda kompromis. Ako prví v Európe použili kanadský spôsob pre riešenie problému s operencami. Protihlukové steny sú pri miestach, kde bývajú ľudia. Na zvyšnej časti je osvetlené stĺporadie.

Súčasťou úseku je tunel Považský Chlmec, ktorý meria vyše dvoch kilometrov. Ukončením tejto stavby sa vyrieši jeden dopravný problém, no druhý hneď začne. Ochvat výrazne odbremení Žilinu od áut, ktoré smerujú na Kysuce, ale aj ďalej, do Čiech či Poľska. No vodičov týchto áut budú aj tak čakať kolóny, a to po zjazde z nového úseku diaľnice.

Výstavba novootvoreného úseku diaľnice D3 Žilina Strážov – Žilina Brodno trvala tri a pol roka a stála 255 miliónov eur. Súčasťou 4,3 kilometra dlhej diaľnice je 1,5-kilometrová estakáda ponad Hričovskú priehradu a 2,2-kilometrový dvojrúrový tunel Považský Chlmec. Výstavba diaľnice bola financovaná za pomoci eurofondov ako fázovaný projekt v rámci Operačného programu Doprava a Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Postavilo ju združenie spoločností Eurovia SK, Hochtief CZ a SMS.

Súvisiace články