Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Predčasne narodené deti sú vážni pacienti. Ako tí, ktorých zrazí kamión, hovorí odborník
Zdielať na

Predčasne narodené deti sú vážni pacienti. Ako tí, ktorých zrazí kamión, hovorí odborník

MARTIN / Mnohé predčasne narodené bábätká by možno ešte pred 20 rokmi nemali šancu na prežitie. Dnes ich životy vedia zachrániť na neonatologických klinikách, ktoré disponujú prístrojmi svetovej úrovne. Napríklad ako v Martine. A aj tam si práve 17. november pripomínajú ako medzinárodný deň predčasne narodených detí.

"Naše pracovisko navštevujú predčasne narodené deti a je to tak vážny pacient ako človek, ktorého zrazí kamión," uviedol hlavný odborník neonatologickej kliniky Mirko Zibolen. Pomáhajú tu maličkým často iba polkilogram vážiacim detičkám, ktoré sa často narodili iba v 6 mesiaci tehotenstva.
Ako napríklad Jurajko. "Keď sa narodil, tak bol do dvoch dlaní," hovorí mama Erika.

"Je extrémne nezrelé, na hranici života, je to dieťa kriticky choré," povedal Zibolen. Odborná verejnosť považuje toto novorodenecké oddelenie, v oblasti predčasne narodených detí, za najlepšie na Slovensku.

"Je to dané kvalitou ľudského potenciálu ako aj prístrojovým vybavením. Svojím obsadením podobné pracovisku na Slovensku nie je. Naším cieľom nie je len, aby tie deti prežili, ale naším cieľom je, aby prežívali kvalitne," povedal odborník.

Mamička Erika z Kysúc svoje dieťatko priviedla na svet cisárskym rezom v Martine. V nemocnici sú už takmer 80 dní. Avšak láska, odborná starostlivosť aj v prípade Jurajka dokázala zázraky. Dokonca prijíma aj materské mliečko. "Priložili mi to bábätko na prsia a spustila sa laktácia. Momentálne má 750 g takže priberá a papá pekne," dodáva Erika. "Zabezpečujeme nielen starostlivosť o činnosť srdiečka, pľúc a iných orgánov, robíme všetko preto, aby dostávali mliečko od maminy," hovorí Zibelon.

Po prepustení z nemocnice okrem inej starostlivosti vypracujú aj špeciálny výživový program do troch rokov.

Súvisiace články