Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Počas pandémie sa ako prví preorientovali na šitie rúšok, dnes nemajú na výplaty pre zamestnancov
Zdielať na

Počas pandémie sa ako prví preorientovali na šitie rúšok, dnes nemajú na výplaty pre zamestnancov

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU / Kedysi jedna z najväčších a najslávnejších firiem v Bánovciach nad Bebravou zatvorila svoje brány. Zornica je oddnes v konkurze. Ušili viac než milión košieľ. Nezachránilo ich ani to, že sa počas pandémie preorientovali na výrobu rúšok. Viac ako 70 šičiek nevie, čo bude ďalej.

Zamestnankyne nevideli od augusta minulého roka výplaty a dodnes nedostali ani výpovede. "Žijeme z úspor alebo si požičiavame, sú tam aj matky samoživiteľky," informuje Anna Gieciová, zamestnankyňa firmy Zornica. 

"Mali sme málo výroby a to, čo sme mali, sme dali odberateľovi, ktorý nám do dnešného dňa nezaplatil," tvdí Igor Maukš, generálny riaditeľ Zornice. Toto bol podľa neho hlavný dôvod, pre ktorý sa fabrika dostala do problémov. Pred dvomi rokmi sa fabrika ako prvá preorientovala na šitie rúšok. Štátne hmotné rezervy si u nich objednali 650 000 kusov rúšok za 1 755 000 eur. Nepomohlo ani to a podnik musel zatvoriť svoje brány. "Konkurzné konanie na obchodnú spoločnosť Zornica Banko Fashion, a.s. bolo vyhlásné ku dňu 4.5. 2022," informuje správkyňa konkurzu Xénia Hofierková.

"V ťažkej dobe sme všetkých zachraňovali a nás nezachránil ani nikto z vlády. Podávali sme aj trestné oznámenie," dodáva Anna Gieciová. "Vyšetrovateľ okresného riaditeľstva policajného zboru v Bánovciach nad Bebravou začal trestné stíhanie vo veci zločinu nevyplatenia mzdy a odstupného," potvrdzuje Katarína Kuzmová, hovorkyňa KR PZ v Trenčíne. Firmu vyšetrovali aj inšpektori práce a našli nedostatky v úseku inšpekcie práce. "Za uvedený nedostatok môže inšpektorát práce uložiť kontrolovanému subjektu pokutu do výšky 100 000 eur," tvrdí Juraj Hajšo, hovorca inšpektorátu práce v Trenčíne. "Ukončovanie pracovných pomerov sa bude realizovať, ale najskôr sa musíme oboznámiť s celou situáciou," informuje hovorkyňa KR PZ v Trenčín. 

Súvisiace články