Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rieka Nitra je otrávená. Obsahuje toxické látky a ťažké kovy
Zdielať na

Rieka Nitra je otrávená. Obsahuje toxické látky a ťažké kovy

NOVÁKY / Rieka Nitra tesne za Novákmi obsahuje toxické látky a množstvo ťažkých kovov. Tvrdí to organizácia Greenpeace. Podľa nej je kontaminovaná nielen voda, ale aj živočíchy, ktoré v nej žijú. Za pravdu jej dávajú aj rybári z Partizánskeho. Aj oni si dali vypracovať rozbor rýb. Záver hovorí jednoznačne – ich konzumácia je nebezpečná. Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že kontroly robí a všetko je v poriadku.

Neznesiteľný zápach a spenená voda. Takto vyzerá rieka Nitra tesne za Novákmi. "Našli sme prekročené limity benzénu, vinylchloridu, aj prekročené limity pre ortuť," povedala Ivana Kohútková, riaditeľka GREENPEACE. Takto stručne sa dajú zhrnúť výsledky rozborov vody v rieke Nitra v úseku od Novák, ktoré si dala vypracovať organizácia Greenpeace. Jej kvalita je podľa nich katastrofálna. "Sa stáva znečistenou, kontaminovanou a pre ľudský život nebezpečnou," hovorí primátor Partizánskeho, Jozef Božik.

Situácia je vážna aj podľa tunajších rybárov. Tí všetko, čo chytia, radšej pustia späť do rieky. Rybári zostali v šoku potom, ako poslali na expertízu ryby ulovené v rieke Nitra. "Už 200 gramov ryby chytenej v rieke Nitra, by znamenalo trvalé poškodenie zdravia. Všetky tie výsledky sú prekročené niekoľkonásobne," povedal Michal Smatana, hlavný hospodár MsO SRZ Partizánske.

Kvalitu vody v rieke zisťovali aj pracovníci slovenskej inšpekcie životného prostredia. Podľa nich je všetko v poriadku. "Vykonanou kontrolou inšpektori nezistili prekročenie limitných ukazovateľov znečistenia," vyjadril sa Tomáš Ferenčák, hovorca MŽP SR.

Podľa Greenpeace je chybou to, že inšpektori kontrolovali iba niektoré látky. "Kontrolovali základné ukazovatele, ale nekontrolovali hodnotu ortuti alebo ďalšie nebezpečné látky," hovorí Kohútiková.

Ministerstvo životného prostredia personálne posilní slovenskú inšpekciu životného prostredia, aby mohla vykonávať častejšie kontroly. Spoločnosť, z ktorej areálu vyteká voda, ktorú Greenpeace označilo ako kontaminovanú, znečistenie odmieta. "Spoločnosť FORTISCHEM a.s. však vždy rešpektovala a rešpektuje pravidlá stanovené orgánmi štátnej správy a vždy bola a bude ochotná spolupracovať s oprávnenými orgánmi pri kontrole dodržiavania predpisov v súvislosti s ochranou životného prostredia," vyjadrila sa hovorkyňa spoločnosti Fortischem Anna Vojteková.

Ľudia bývajúci blízko rieky Nitra majú strach a dúfajú, že situácia sa zlepší. "Tieto látky prenikajú aj do podzemných vôd a všetky záhradky ktoré sa nachádzajú popri rieke Nitra môžu byť ohrozené," povedal primátor Partizánskeho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy