Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Tuberkulóza straší obyvateľov Hornej Nitry, rýchlo sa šíri
Zdielať na

Tuberkulóza straší obyvateľov Hornej Nitry, rýchlo sa šíri

BOJNICE / Na Hornej Nitre zaznamenali zvýšený počet prípadov tuberkulózy. Zatiaľ čo minulý rok ošetrili v bojnickej nemocnici päť pacientov s týmto ochorením, za posledný mesiac tu boli hospitalizovaní až traja ľudia. Ich stav bol pritom veľmi vážny. Dvaja z nich sú bezdomovci a existuje obava, že týmto nebezpečným ochorením mohli nakaziť množstvo ďalších ľudí. Každého, kto s nimi prišiel do bližšieho kontaktu, sa teraz budú snažiť nájsť.

Tuberkulózu na Hornej Nitre šíria najmä bezdomovci. Pre okolie sú nebezpeční. Sú totiž nekontrolovaní, nechodia k lekárovi. Zato sa voľne pohybujú napríklad po supermarketoch, železničných či autobusových staniciach.

Na to, aby človek s tuberkulózou nenakazil ďalších ľudí, je dôležitá jeho izolácia a liečba. Zároveň je nutné vyhľadať a vyšetriť ľudí, s ktorými prišli do kontaktu. A práve to je problém. "Sme pripravení zo strany mestskej polície poskytnúť súčinnosť pri riešení týchto problémov," potvrdil hovorca Mestského úradu v Prievidzi Michal Ďureje. 

Tuberkulóza je vysoko infekčná. Šíri sa vzduchom a do tela sa dostáva nákaza cez dýchacie cesty vdychovaním drobných infekčných kvapôčok. Prvé príznaky ochorenia sú nenápadné. Podobá sa bežnému ochoreniu. "Vyzerá to ako infekcia s teplotami, potom príde kašeľ, aj s krvou a môže to viesť až k smrti," povedal primár z oddelenia pľúcnych chorôb Jozef Kubík.

Tuberkulóza u nás v minulosti zabíjala vo veľkom. Ale ani v súčasnosti úplne nevymizla. V minulom roku bolo do Národného registra nahlásených 296 prípadov tuberkulózy, najviac v Prešovskom kraji. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie patrí naša krajina k štátom s nízkym výskytom tuberkulózy. 

Pravdou ale je, že ešte donedávna sa u nás povinne očkovali novorodenci. Už päť rokov sa však proti tuberkulóze neočkuje vôbec. "Existuje skupina detí, ktoré nie sú chránené vôbec, a to bude riziko do budúcnosti. Táto generácia nebude pred tuberkulózou chránená vôbec," myslí si Kubík. K názoru doktora Kubíka sa prikláňa aj Adriana Šimková z Regionálneho úradu zdravotníctva v Bojniciach, ktorá očkovanie proti tuberkulóze považuje za dôležitú prevenciu. "Nakoľko je v súčasnosti veľká migrácia obyvateľstva, bolo by vhodné vrátiť sa k pôvodnému očkovaniu, ktoré bolo v minulosti zrušené," dodala. V súčasnosti je možné nechať sa zaočkovať proti tuberkulóze aj na vlastnú žiadosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy