Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Generálna prokuratúra rozhodla v kauze Weissa ml.
Zdielať na

Generálna prokuratúra rozhodla v kauze Weissa ml.

BRATISLAVA / Generálna prokuratúra dôsledne preskúmala trestnú vec obvineného Vladimíra Weissa mladšieho a dospela k záveru, že rozhodnutie Okresného prokuratúra Bratislava I. z 5. apríla 2017 o zastavení trestného stíhania je v súlade so zákonom. Taký je verdikt Generálnej prokuratúry, ktorý sa touto kauzou zaoberal.

 "V prípravnom konaní sa nepodarilo zabezpečiť žiadny priamy ani nepriamy dôkaz o tom, že vodičom motorového vozidla bol obvinený Vladimír W.," povedal námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky.

"Podarilo sa však dokázať, že počas jazdy až do zastavenia hliadkou policajného zboru sa obvinená osoba (Vladimír Weiss mladší) nachádzala v prednej časti motorového vozidla, nachádzala sa v rôznych polohách za osobou, ktorá viedla motorového vozidlo," doplnil Šufliarsky. Slovenský futbalový reprezentant Vladimír Weiss mladší tak definitívne nedostane žiaden trest za incident zo začiatku októbra minulého roka.

Ako sa uvádza v stanovisku generálna prokuratúra, z výpovedí svedkov, záznamov, vyšetrovacieho pokusu bolo jednoznačne preukázané, že auto futbalistu šoféroval Dávid B. Na mieste vodiča v čase zastavenia auta sedeli podľa prokuratúry obaja muži. Za vodiča auta sa pritom podľa zákona považuje osoba, ktorá ovláda volant, plynový pedál, spojku a riadiacu páku. Vzhľadom na tieto skutočnosti bol ako vodič určený práve Dávid B. Ten sa nakoniec aj priznal, že šoféroval.

Nedostatky policajtov

Generálna prokuratúra zároveň poukázala na niektoré nedostatky v postupe zasahujúcich policajtov, ktorí patrili do Pohotovostnej motorizovanej jednotky. "Vo vzťahu k Dávidovi B. ako vodičovi motorového vozidla policajti nevykonali po zastavení žiadne úkony služobnej činnosti, ani úkony trestného konania, a to napriek tomu, že mali od začatia výkonu služobnej činnosti vedomosť od obvineného Vladimíra W. o tom, že nebol vodičom vozidla," konštatuje prokuratúra. 

Dvadsaťsedemročný futbalový krídelník sedel vo vozidle, ktoré zastavila policajná hliadka v nedeľu 2. októbra 2016 v skorých ranných hodinách v Bratislave. Weiss sa odmietol podrobiť dychovej skúške a nesúhlasil ani s odberom krvi. V aute sa údajne nachádzalo desať ľudí. Weissa vtedy predviedli na policajnú stanicu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy