Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jazda ako za trest. Vodiči MHD v Nitre zažívajú každodenné nebezpečné situácie na križovatke
Zdielať na

Jazda ako za trest. Vodiči MHD v Nitre zažívajú každodenné nebezpečné situácie na križovatke

NITRA / Pri prejazde jednej križovatky v nitrianskej časti Zobor zažívajú vodiči autobusov denno denne nebezpečné situácie. Ak sa tam stretnú s iným autom, jednoducho sa nezmestia. Stačí len málo a môže sa stať nešťastie. Málo by však stačilo aj na vyriešenie problému, no už dva roky sa nič nedeje.


"Bohužiaľ niekedy to na Slovensku je tak, že čaká sa kým príde k nešťastiu a veci sa začnú riešiť," posťažoval si dispečer autobusovej spoločnosti Arriva Marek Civáň. Vodičov autobusov trápi takzvaná troj-ramenná križovatka. Prvým problémom je to, že keď sa v nej vozidlá stretnú, uvidia sa až v poslednej chvíli. "Tá križovatka je pravouhlá a klopená ten vodič nemá šancu vidieť, že ide z protiidúcej strany," opisuje Civáň.

Touto križovatkou by neprešiel ani zručný vodič, keby sa  stretne s autobusom, jednoducho sa vedľa neho nezmestí. "Zaplní ju celú to znamená, iný účastník sa mu musí vyhnúť bud musí cúvať on alebo autobus," dodáva dispečer.



Cez križovatku sme skúsili prejsť aj my. Vodič autobusu, nám dával prednosť, ale vedľa neho by sme na úzkej ceste neprešli. Situácia sa dala zvládnuť jedine cúvaním dole kopcom po hlavnej ceste. Vodiči tento úsek považujú za rizikový a často krát musia prudko zabrzdiť. Ohrozujú tým aj cestujúcich. "Cestujúci sa prelaknu sa a idú sa pýtať čo sa deje a nevidia to prichádzajúce auto," uviedol Civáň.


Vodiči ako aj obyvatelia tejto mestskej časti si myslia, že na tejto križovatke by pomohlo obyčajné dopravné zrkadlo. Dva roky žiadostí však nikam nevideli. Oslovili sme aj dopravný inšpektorát. Prečo zrkadlo zamietli sme sa v ich stanovisku nedozvedeli. Problémom sa zaoberá aj mesto. "Je nenáležité, aby sa dopravno technický stav križovatiek zovšeobecňoval," informuje policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. 

"Odbor dopravy, poskytne plnú súčinnosť pri riešení daného problému, nakoľko sa stotožňujeme s potrebou zlepšenia rozhľadových pomerov na danej križovatke," uvádza v stanovisku Matúš Maruniak, vedúci odboru dopravy mestského úradu Nitra.

Plánujete kúpiť byt? Aké sú ceny a stiahla ich koronakríza? Viac sa dozviete v reportáži Richarda Juriša:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy