Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Renáte, ktorej poisťovňa neodsúhlasila liek na rakovinu svitá na lepšie časy. Zázrak v boji proti chorobe
Zdielať na

Renáte, ktorej poisťovňa neodsúhlasila liek na rakovinu svitá na lepšie časy. Zázrak v boji proti chorobe

SNINA / Posielajú mi rozsudky smrti - takto Renáta zo Sniny doteraz reagovala na odmietavé stanoviská zdravotných poisťovní. Neschválili jej jediný liek, ktorý jej mohol zachrániť život. Vďaka našim reportážam sa ozvali ľudia z celého Slovenska a Renáte posielali na liečbu peniaze. Po roku a pol, keď Renáta zostala bez peňazí, aj bez liečby, sa stalo čosi, čo považuje za zázrak.

"Niečo také vás zlomí, keď vám niekto dá pečiatku- tak ty žiť nebudeš." Slová, pri ktorých sme zamrzli. Takto sa začalo naše prvé nakrúcanie so smrteľne chorou Renátou. S rakovinou v štvrtom štádiu bojuje 5 rokov.

Uznávaný slovenský onkológ Renáte odporučil liek, ktorý jej ako jediný mohol zachrániť život. Napriek tomu jej ho súkromná poisťovňa odmietla uhradiť. "Udelenie výnimky na úhradu lieku Opdivo je možné iba prípade liečby malígneho melanómu pokiaľ boli vyčerpané všetky možnosti bežne hradenej liečby. Keďže pani Dudová trpí iným ochorením, žiadosti sme žiaľ nemohli vyhovieť," uviedol hovorca poisťovne Dôvera Matej Štiepansky.

Tento liek ale pani Renáte navrhol prednosta kliniky onkohematológie Národného onkologického ústavu."Keď to odporučí pán doktor Drgoňa, ktorý si myslím je odborník, aký úradník, akým právom povie nie?," myslí si príbuzný Andrej.


"Človek spadne na úplné sociálne dno a ešte do vás niekto bude kopať, tým, že vám neschváli liek," povedala nám ešte v apríli Renáta.

"O úhrade lieku vždy rozhouje konkrétna krajina a tento liek na Slovensku nie je kategorizovaný, teda jeho prípadné použitie z prostriedkov verejného zdravotného poistenia musí schváliť zdravotná poisťovňa a tá má kritéria, komu liečbu schváli a komu liečbu neschváli," informoval prezident slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Nasledovali desiatky mailov a telefonátov až po žalobu súkromnej poisťovne. Súčasne sa rozbehla verejná zbierka, kde viac ako 45 tisíc eur. Ľudia zo Sniny pre Renátu behali, tancovali a organizovali jednu akciu za druhou.


Renáta sa napokon rozhodla skúsiť šťastie vo Všeobecnej zdravotnej posiťovni. Tá síce prvú žiadosť o schválenie lieku taktiež zamietla, no následne stanovisko prehodnotili. "Po odbornej a veľmi podrobnej konzultácii s ošetrujúcim lekárom tejto našej poistenkyňe sme boli informovaní, že pacientka na základe liečby výrazne profituje. Práve preto sa VŠZP rozhdla nedržať rigidne zákonných možností ale vziať do úvahy zlepšenie stavu pacietky. Po dlhom boji si to zaslúži," uviedla hovorkyňa Dominika Šulková.

"Tešíme sa z toho. Veríme, že podobné úspechy dosiahneme aj u ďalších indikovaných pacientov," potešil sa v stanovisku prednosta kliniky onkohematológie LFUK a NOÚ Ľuboš Drgoňa.

Hoci sa liečba schvaľuje štandardne na tri mesiace, Všeobecná zdravotná poisťovňa sa rozhodla, že liek bude pani Renáte hradiť dovtedy, kým z neho bude profitovať. "Chcela by som Vám poďakovať…….Ďakujem celému Slovensku, bez vás by som to nezvládla určite," uzavrela Renáta.

Žiaľ, vo svete aj na Slovensku počet ľudí s rakovinou stúpa. Aké sú vízie odborníkov?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy