Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Príbeh chorej Renáty pokračuje: Mohli mi rovno poslať úmrtný list
Zdielať na

Príbeh chorej Renáty pokračuje: Mohli mi rovno poslať úmrtný list

SNINA / Mohli mi rovno poslať úmrtný list - takto reagovala pani Renáta zo Sniny, ktorej ani po zmene poisťovne neschválili jedinú liečbu, vďaka ktorej môže žiť. Vlani sa Renáte na liečbu vyzbierali ľudia z celého Slovenska. Teraz navyše situáciu skomplikovala pandémia koronavírusu.

"Strach nemám, ja si myslím, že ja mám oveľa väčší problém ako je koronavírus," hovorí vážne chorá Renáta Dudová, ktorej diagnostikovali Hodgkinov lymfóm v štvrtom štádiu. Ide o formu rakoviny, ktorá postihuje bunky lymfatického systému.

​Keď jej pred rokom súkromná poisťovňa zamietla preplatiť jediný liek, ktorý jej môže zachrániť život, stalo sa čosi úžasné. Ľudia z celého Slovenska jej na liečbu poslali vyše 50 tisíc eur. "My sme dokázali, že ten liek zaberá, celý rok 2019 bol úžasný. Ja som celý rok prežila bez prejavov tej choroby, bez príznakov, aj som zabúdala na to, že som chorá," hovorí Renáta. 

Renáta sa preto rozhodla zmeniť poisťovňu a spolu s tímom odborníkov, ktorí ju liečia verili, že ďalšiu liečbu jej nová poisťovňa preplatí. Dostala takúto odpoveď: "Zdravotný stav poistenky nespĺňa interné podmienky úhrady lieku Opdivo pre poistencov VšZP."

"Mne už s tým rozhodnutím mohli rovno poslať aj úmrtný list.Tie lieky tu sú, prečo ich potom nedajú pacientom, na koho vlastne čakajú? Pre koho sú určené tie lieky, ak nie pre nás?" pýta sa Renáta. Už mesiac je tak Renáta bez akejkoľvek liečby.

"Ani lekári vôbec nevedia odhadnúť, dokedy tento dobrý stav vydrží bez liečby, či vôbec vydrží, či sa choroba zvráti a možno potom už ani tento liek nezaberie," dodala Renáta. Onkologickí pacienti sú navyše práve teraz, v čase pandémie koronavírusu veľmi zraniteľní.

"Spĺňam všetky kritéria, všetky podmeinky na schválenie a napriek tomu mi nie je schválený. Ja nebojujem len za seba, ale za všetkých onkologických pacientov, ktorí sa nedokážu dostať k svojmu lieku. Človek spadne na sociálne dno a ešte niekto do vás bude kopať," povedala na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy