Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po koronakríze bude treba rekvalifikovať ľudí. Využiť to môžme v prospech životného prostredia
Zdielať na

Po koronakríze bude treba rekvalifikovať ľudí. Využiť to môžme v prospech životného prostredia

EURÓPSKA ÚNIA / Po koronakríze bude potrebná rekvalifikácia mnohých ľudí. Priemerne sa totiž odhaduje, že o prácu by mohlo prísť približne 100-tisíc Slovákov. Pri obnove ekonomiky by sme mali ísť v línii takzvaného Európskeho ekologického dohovoru, ktorý sme prijali. Podľa europoslancov máme šancu využiť túto situáciu v prospech životného prostredia.

Iba nedávno Európsky parlament vyhlasoval klimatickú núdzu. A práve teraz, keď sa do európskych ekonomík začínajú pumpovať miliardy EUR, bude možné túto situáciu využiť práve na to, aby sme boli ekologickejší.

“Bude veľmi dôležité, aby sme to robili na prospech aj planéty, aj ľudí. A to sa dá veľmi jednoducho, napríklad pri rekonštrukcii budov potrebujeme dať viac peňazí do zatepľovania, do energetickej efektívnosti,” uviedol europoslanec Martin Hojsík. 

Stavebný priemysel, ktorý v súčasnosti stojí, by práve takzvaný "green deal" mohol naštartovať. “Štát môže masívne rozbehnúť verejné zákazky, môže rozbehnúť výstavbu nájomných bytov, kde tomuto sektoru pomôže. Toto je možno taká výhoda stavebného sektoru, lebo relatívne rýchlo mu štát vie prostredníctvom štátnych zákaziek pomôcť,” hovorí výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. 

Už teraz sa počíta s tým, že cez európsky sociálny fond budú hradené rekvalifikácie pre ľudí, aby mohli napríklad zatepľovať budovy a práve tým by získali novú prácu. “Týmto spôsobom chceme vyriešiť vlastne dva problémy v jednom, chceme naplniť ciele európskeho zeleného dohovoru a samozrejme ľudia dostanú aj prácu,” povedal europoslanec Ivan Štefanec.

"Je veľmi ťažké odhadnúť ako dlho bude táto situácia trvať. Pokiaľ by sa naplnili optimistické scenáre, koniec koronavírusu niekedy v máji, v júni, tak ekonomika by sa mohla pozviechať do konca tohto roka," hovorí europoslanec Eugen Jurzyca. Bude tak záležať od slovenskej vlády, kedy naštartuje tento program. Brusel peniaze posiela, ich využite už bude na každom členskom štáte. “Treba si to uvedomiť, že aj to čo si slovenská vláda môže dnes dovoliť, ako môže pomôcť zamestnancom a podnikateľom, práve súvisí s tým, že za to budeme ručiť všetkci spoločne, ako Európska únia, ako eurozóna," dodal europoslanec Michal Šimečka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy