Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štát pre koronavírus posunul podanie daňového, termín darovania 2-percent nie. Čo to môže spôsobiť?
Zdielať na

Štát pre koronavírus posunul podanie daňového, termín darovania 2-percent nie. Čo to môže spôsobiť?

BRATISLAVA / Správa, že štát poskytol možnosť posunúť podanie daňového priznania bez sankcií, mnohých potešila. Vzápätí sa však objavili informácie, že keďže nebol posunutý termín aj pre možnosť darovania 2-percent z dane neziskovým organizáciám, tie tento rok prídu o všetky peniaze, čo by pre mnohé z nich znamenalo koniec fungovania.

Za možnosť darovať dve percentá svojich poctivo odvedených daní sú vďační aj tí, ktorí ich dávajú ale aj organizácie a občianske združenia, z ktorých mnohé by bez týchto peňazí jednoducho nedokázali fungovať. "Na začiatku sme mali 2000 organizácií, dnes sa pohybujeme nad 10-15.000," povedal Peter Handiak , právnik, tvorca zákona o dvoch percentách. 

A tak u nich ich vznikol opodstatnený strach, že posun dátumu podania daňového priznania by mohol ohroziť prísun financií. "Minulý rok bol historický pre 2- percentá, tak ako sme na začiatku asignovali niekoľko miliónov korún, dnes asignujeme 68 miliónov eur," poznamenal Handiak.

Minister financií sľubuje, že na tisícky zaregistrovaných subjektov financmajstri nezabudli. "Neprídu o tie zdroje, je to spôsobené tým odkladom, že ich dostanú neskôr. Nemusia sa vôbec obávať o to, že by prišli o peniaze, ktoré za normálnych okolností by dostali," vyjadril sa minister Eduard Heger. 

"Finančná správa robí všetko preto, aby vychádzala daňovníkovm v tejto dobe maximálne v ústrety," informovala hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. 

"Veľmi intenzívne ako tvorcovia zákona komunikujeme s ministerstvom financií a spolupráca je nadštandardná, pretože si uvedomujú dopady," podotkol Handiak, právnik, tvorca zákona o dvoch percentách. Už čoskoro by sa preto mal zmeniť zákon. "Predpokladám, že začiatkom budúceho týždňa bude zverejnený návrh zákona, ktorý máme možnosť pripomienkovať. Uvidíme, akým spôsobom sa naše návrhy premietli," dodal. 

"Uvedenú problematiku upraví pripravovaná legislatíva, my ale ubezpečujeme prijímateľov podielu zaplatenej dane, že naozaj tieto poskytnuté prostriedky im budú poukázané," podotkla na záver hovorkyňa finančnej správy Skokanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy