Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ľudia vyzbierali takmer 40 tisíc eur. Pani Renáte podali prvé lieky, ktoré jej poisťovňa odmietla preplatiť
Zdielať na

Ľudia vyzbierali takmer 40 tisíc eur. Pani Renáte podali prvé lieky, ktoré jej poisťovňa odmietla preplatiť

SNINA / Predstavte si, že si celý život poctivo platíte zdravotné poistenie a keď jedného dňa potrebujete drahý onkologický liek, zdravotná poisťovňa vám ho jednoducho zamietne. Sama totiž rozhoduje o tom, komu liek preplatí a komu nie. Presne to sa stalo pani Renáte zo Sniny. Liek od poisťovne nedostala. Ona toľko peňazí nemá, a preto už bola zmierená s tým najhorším scenárom, keď sa na liečbu jej ťažkej choroby vyzbierali cudzí ľudia.

"Ak už chorý človek doslova musí žobrať o liek...je to neskutočne smutné," vraví Renáta Dudová. Príbeh smrteľne chorej ženy zo Sniny sa dotkol celého Slovenka. Štyri mesiace bola bez liečby a posledný liek, ktorý jej mal pomôcť, poisťovňa preplatiť odmietla.

"​Niečo také vás zlomí, keď vám dá niekto pečiatku, tak ty žiť nebudeš," priznala vo februári zlomená matka. Stalo sa však to, čomu už Renáta prestala veriť. Na drahý liek sa spontánne začali zbierať ľudia z celého Slovenska. Takmer 40 tisíc eur za 5 týždňov.

Poisťovňu oslovil aj prezident

"Je to neskutočný rozdiel, ja som predtým veľmi kašľala, zlý krvný obraz a teraz sa uzliny zmenšujú, krv sa upravila a ten kašeľ je miernejší," hovorí Renáta, ktorá sa mohla začať liečiť len vďaka vyzbieraným peniazom. Lekári jej podali už dve dávky lieku, ktorý jej môže zachrániť život. "Konečne môžem robiť, čo ma baví, rada pečiem a varím, predtým som to nezvládala, teraz je to super," teší sa. 

Zdravotná poisťovňa jej drahú liečbu zamietla, hoci podľa lekárov vyčerpala všetky možnosti a tento liek bol poslednou nádejou. Na prípad pani Renáty zareagovali aj z kancelárie prezidenta. "Čo ma veľmi prekvapilo, prezident písal aj do zdravotnej poisťovne, aby prehodnotili svoje stanovisko a mám ho o tom informovať."

Stretnutie poisťovne a NOÚ

Pred pár dňami sa odborní farmaceuti zdravotnej poisťovne stretli so zástupcami Národného onkologického ústavu v Bratislave. "Zástupcom NOÚ sme vysvetlili náš postup v prípade žiadosti o úhradu nekategorizovaného lieku. Žiaľ, ani na základe tohto stretnutia nie je možné konštatovať zmenu v stanovisku zdravotnej poisťovne," uviedol hovorca zdravotnej poisťovne Matej Štepiansky. 

Pani Renátu to vraj ani neprekvapilo. "Ja v nich dôveru nemám absolútne žiadnu," povedala. "Doplníme, že medzičasom sme už komunikovali aj so slovenským zástupcom výrobcu lieku, aby sme získali všetky dostupné informácie o predmetnom lieku," dodal Štepiansky. 

Renáta sa vraj v nemocnici rozprávala s mužom, ktorý si tiež platí tento liek sám, no došli mu už peniaze. "Povedal mi, že ide predať dom, strechu nad hlavou, no bolo mi do plaču. Ja vďaka Bohu môžem túto liečbu podstúpiť, vďaka dobrým ľuďom." 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy