Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemecká armáda vycvičila psov, ktorí dokážu vystopovať koronavírus. Pomáhať majú na masových akciach
Zdielať na

Nemecká armáda vycvičila psov, ktorí dokážu vystopovať koronavírus. Pomáhať majú na masových akciach

HANNOVER / Cielene vycvičené psy spolahlivo zvládnu vyčuchať ľudí nakazených koronavírusom. Vyplýva to z výsledkov štúdií veterinárnej univerzity v nemeckom Hannoveri. Metóda by podľa autorov mohla byť použitá pri kontrole miest či akcií s veľkou koncentráciou ľudí.

"Psy musia byť cvičení iba jeden týždeň, aby dokázali rozlíšiť medzi vzorkami pacientov nakazených Sars-CoV-2 a neinfikovaných ľudí," uvádzajú výskumníci z Vysokej veterinárnej školy v Hannoveri v štúdií. Zvieratá by mohli nájsť uplatnenie na letiskách, hromadných prechodoch, pri športových zápasoch či iných masových akciach ako doplnok k laboratórnemu testovaniu.

Tím autorov testoval osem špeciálne vycvičených psov nemeckej armády. Po týždennom tréningu boli zvieratá schopné správne rozpoznať 94 percent z 1012 vzoriek slín či sekrétu z pľúc, uvádza štúdia zverejnená v časopise BMC Infectious Diseases. Vzorky boli náhodne zoradené tak, aby vedci ani posvodi nevedeli, či pochádzajú od zdravého alebo nakazeného človeka. Psi správne identifikovali 83% pozitívnych a 96% negatívnych vzoriek.

"Čuchové vnrmi psov sú omnoho lepšie, než si vie široká verejnosť predstaviť," povedala agentúre DPA výskumníčka Esther Shalkeová z vojenskej školy pre výcvik psov v západonemeckom Ulmene.

Videli ste francúzskeho buldočka na skateboarde? Na bizarný koníček ho motivoval majiteľ a viac sa dozviete v reportáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy