Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rybári hovoria, že za úhyn rýb pri Komárne môžu chemikálie z polí
Zdielať na

Rybári hovoria, že za úhyn rýb pri Komárne môžu chemikálie z polí

KOMÁRNO / Stovky kilogramov uhynutých dravých rýb objavila rybárska stráž v kanáli, ktorý ústi do Váhu pri Komárne. Rybári sú presvedčení, že to spôsobili chemikálie používané na poliach. Dokázať by to mohol len dôkladný rozbor zloženia vody.

Hladinu žitnoostrovského kanála pri Komárne pokrývajú telá uhynutých rýb. "Spálilo žiabrovky rybám, udusili sa, odhadom 5 metrákov," opisuje hospodár rybárskeho zväzu Peter Gabriel. Na zhruba tristometrovom úseku nad stavidlom sa hladina začala belieť už od piatku. 

"Väčšinou sa jedná o zubáča, šťuky, nejaký amúr tu je zdochnutý," hovorí veliteľ rybárskej stráže Martin Riszdorfer. Miesto zdokumentovala polícia, zavolali aj inšpektorát životného prostredia. "Rozbor vody sa urobí aj vzorky z tých rýb, či nejde o nejakú otravu alebo uhynuli ryby najcitlivejšie na kyslík, zubáč, boleň, šťuka," povedal riaditeľ RVaPS Oskar Slivka.

Brehy kanálov lemujú polia, ktoré majitelia ošetrujú aj umelými prípravkami. Ak sa hnojivo dostane do vody, citlivé ryby uhynú. Ročne pre to komárňanskí rybári prídu o tisíce kilogramov rýb.

"Či je to otrava, či je to úhyn nejaký prirodzený, ale v takomto množstve a po takýchto časoch, jak boli, že boli aj dažde aj vietor, je to málo pravdepodobné," rozpráva Riszdorfer. "Likvidovať to treba rozhodne cestou kafilérie. Otázka je, kto to zaplatí, ostáva bohužiaľ Čierny Peter na rybárskom zväze, pokiaľ by sa našiel vinník, tak sa to dá jemu," hovorí Slivka.

Podobný prípad z vlaňajška, keď pri kanáli s uhynutými rybami postrekovali poľnohospodári blízko rastúci porast dokonca aj počas prítomnosti polície, do dnešného dňa nemá vinníka, ani obvineného. "Majiteľ bol vyzvaný, zobrali vodu na rozbor, prišli z inšpekcie z Bratislavy, len toľko vedia povedať, že deficit kyslíka, ostatné je nezáujem," 

Pred pár mesiacmi v rieke Kysuca vyhynul jeden druh rýb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy