Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pred 4 rokmi zabil brat brata. Stále behá po slobode
Zdielať na

Pred 4 rokmi zabil brat brata. Stále behá po slobode

NITRA / Súd ho právoplatne odsúdil a posadil za mreže, ale stále je na slobode. Reč je o 60-ročnom mužovi, ktorý po hádke zastrelil v rodičovskom dome mladšieho brata. Stalo sa to pred vyše štyrmi rokmi v obci Vinodol.

Proces sa ťahal dlhú dobu, spočiatku to vyzeralo tak, že muž za mreže nepôjde. Súdy ho totiž viackrát oslobodili, ku skutku sa priznával, ale stále tvrdil, že išlo o sebaobranu.

"O nutnú sebaobranu nešlo, ten výstrel by smeroval k nohám a nie do hrude, toto bolo cielené," hovorí brat Ladislav Janík. Konečný verdikt sa Vladislav dozvedel koncom roka. Súd ho uznal vinným zo spáchania vraždy pričom prihliadal aj na poľahčujúce okolnosti.

"Uložil mu trest vo výmere 8 rokov,"  informuje hovorca súdu Mário Pivarči.  "Som spokojnejší a môže byť rád, že takto pochodil ešte raz toľko by si zaslúžil," dodáva Ladislav. Rozsudok je už právoplatný. Išlo o rozhodnutie krajského súdu, ktorý potvrdil verdikt okresného a odvolanie zamietol. Podľa vyjadrenia zo súdu mal nastúpiť hneď do väzenia.

"Som ho v aute zahliadol, nemusel ma on vidieť ale susedia mi hovorili, že tam chodí," uvádza brat Ladislav. To, že je Vladislav stále na slobode, brata prekvapilo. "Odsúdený nenastúpil, lebo 23.11. 2017 požiadal o odklad," vysvetľuje Pivarči. O odklade výkonu trestu bude ešte rozhodovať okresný súd.

K vražde došlo v lete v roku 2013. Súrodenci sa pohádali a starší na mladšieho jedenkrát vystrelil z legálne držanej zbrane. Miroslav bol na mieste mŕtvy. Po čine tam dobehol aj stredný brat, ktorého zalarmovali susedia.

"Ležal na posteli hore znak, oči otvorené bez známok života, keď som sa spýtal brata, čo urobil ticho bol, nepovedal nič," opisuje Ladislav. 

Pozrite si reportáž spred 4 rokov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy