Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Partia Slovákov okrádala v Maďarsku seniorov
Zdielať na

Partia Slovákov okrádala v Maďarsku seniorov

KOMÁRNO / K susedom nechodili nakupovať, ale kradnúť. Dvaja muži a jedna žena zo Slovenska zrejme už od leta vykrádali domovy dôchodcov v Maďarsku. Trestnú turistiku im tesne pred slovenskými hranicami zatrhli policajti z juhu Maďarska.

V Komárome, len pár metrov od hraničného priechodu do Komárna, zadržali maďarskí policajti auto s trojicou Slovákov. V kufri mali páčidlo a dva milióny forintov.

Na 42-ročného Jozefa M., 38-ročného Alexandra K. a 28. ročnú Luciu B. si v Komárome počkali policajti z opačného konca Maďarska, z Békešskej župy. Trojica je podozrivá z krádeží v maďarských domovoch dôchodcov.

"Dve vlámania a krádeže s rovnakým scenárom sa udiali v auguste na juhu Maďarska, v obciach Békešská Čaba a Kondoroš," povedala policajná hovorkyňa Andrea Szombati Varga. Cieľom boli domovy dôchodcov – v prvom vzali sejf plný peňazí zo steny a pár dní neskôr v Kondoroši ukradli dve príručné pokladničky a ďalší trezor s peniazmi. Koľko peňazí zmizlo maďarská polícia zatiaľ nechce konkretizovať.

"Vyšetrovatelia polície v Békešskej župe dôkladne analyzovali podobné krádeže v celom kraji a na základe zaistených stôp sa zamerali na muža, občana Slovenska, ktorý si zmenil meno," dodáva Szombati Varga. Ten sa so svojimi spoločníkmi chcel v pondelok večer dostať cez hranice na Slovensko. Krajinu sa chystali opustiť po tom, ako sa vlámali do domova dôchodcov v maďarskom meste Panonnhalma, kde z trezora ukradli v prepočte 7 tisíc eur.

"Polícia 42-ročného Josefa, 38-ročného Alexandra a 28-ročnú Luciu vzala do väzby a peniaze zabavila. Vyšetrovaním sa zistilo, že trojica zo Slovenska sa v Maďarsku okrem troch vykradnutých domovov dôchodcov dopustila aj ďalších trestných činov," uviedla hovorkyňa. 

Polícia teraz preveruje, v koľkých krádežiach môžu mať ešte traja zadržaní Slováci prsty.

Na Slovensku máme problém s dennými stacionármi. Väčšina nemá bezbariérový prístup, nesplnené personálne normy a iné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy